Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vedenie Tatrovky obviňujú z daňových podvodov

Sady dielov sa mali predávať pod cenu Zobraziť galériu (2)
Sady dielov sa mali predávať pod cenu

PRAHA - V Česku sa schyľuje k medzinárodnému škandálu. Polícia totiž začala preverovať podozrivé zákazky automobilky Tatra. Trestnému oznámeniu čelí vedenie firmy ako aj indický akcionár Ravi Rishi. Ten pritom vlastní podiel aj v slovenskej tatrovke.

Informáciu o nevýhodných obchodoch ako aj o trestnom oznámení priniesol český denník Právo. Na políciu sa obrátil bývalý šéf Transparency International a známy advokát Václav Láska. Obvinenia sa týkajú vývozu dielov do Indie v rokoch 2005 až 2010. Podľa Lásku obchod uskutočňovala Tatra cez britskú firmu Vectra Limited, ktorá mala diely kupovať pod výrobné ceny. Následne s maržou ich mala vyviesť indickej firme Breml Limited, ktorá je hlavným dodávateľom pre indickú armádu.

Láska tvrdí, že firma porušila zákon, ktorý prikazuje povinnosť pri správe cudzieho majetku. Dôvodom má byť to, že celý zisk končí v britskej firme. Česká firma mala takto prísť o 270 miliónov českých korún. „S tým, ako bol zisk prevedený na britskú firmu, došlo zo strany Tatry ku kráteniu dane z príjmov v rozsahu desiatok miliónov,“ cituje Lásku Právo. Oznámenie sa netýka len Tatry, ale aj jej akcionára Rishiho. Ten je totiž aj vlastníkom britskej Vectry. Vraj sa tak mohol dopustiť zneužívania informácií v obchodnom styku. Firma Tatra obvinenia odmieta. Generálny riaditeľ Ronald Adams reagoval, že Láska nemá presné informácie. Tvrdí, že obchody s Indiou pomohli Tatre prekonať boj s hospodárskou krízou a že na ziskovosť firmy majú výrazný vplyv.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu