Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Uhliarik: Záchranka odlievala peniaze a mala kreatívne účtovníctvo

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalé vedenie štátnej Záchrannej a dopravnej zdravotníckej služby (ZDZS) Bratislava údajne odlievalo peniaze do účelovo vytvorených firiem. Vyhlásil to dnes minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

Podľa neho v záchranke objavili podozrivé zmluvy bez plnenia, porušovanie zákona o verejnom obstarávaní, ale aj zbytočne drahé servisné zmluvy. ZDZS Bratislava taktiež mala viesť "kreatívne" účtovníctvo.

Pôvodne deklarovaný koncoročný zisk totiž v roku 2009 aj v roku 2010 napokon v realite skončil ako strata. Tá sa v prvom prípade vyšplhala na vyše 176-tisíc eur a v druhom na viac ako 229-tisíc. Na základe kladného výsledku hospodárenia boli vedeniu vyplatené aj odmeny, ktoré však budú podľa Uhliarika vymáhať späť.

Dve kontroly odhalili spolu 54 porušení zákona, ktoré predstavujú škody na majetku v sume 10 miliónov eur. K najzávažnejším zisteniam patrí porušenie zákona o verejnom obstarávaní pri nákupe tovarov a služieb v hodnote 435-tisíc, či nevykonávanie predbežnej a priebežnej finančnej kontroly za roky 2009 a 2010 alebo neúčtovanie tvorby zákonných rezerv.

V rámci verejného obstarávania riaditeľ záchranky Vratko Šoka upozornil na 11 zmlúv vo výške 826-tisíc bez preukázaného plnenia, či priame zadanie pri oprave medicínskych prístrojov vo výške 73-tisíc.

Šoka pritom poukázal, že víťazné firmy vznikali deň pred podpismi zmlúv a často boli jedinými uchádzačmi o zákazky. Záchranka preto podáva trestné oznámenia na neznámeho páchateľa.

Na čele ZDZS Bratislava stál do konca júna minulého roku Boris Moťovský, po jeho odchode viedol záchranku dočasne Mikuláš Dunda. Víťazom výberového konania sa však stal Vratko Šoka.

Dunda uviedol, že vyhlásenia ministra a aktuálneho šéfa záchranky vníma ako pokus očierniť svoju osobu, keďže s oboma inštitúciami, na ktorých čele stoja, vedie súdne spory.

Sám podozrenia z odlievania peňazí a kreatívneho účtovníctva odmieta. Podľa neho nefiguruje jeho podpis ani na jednej z medializovaných zmlúv a pri jeho odchode nemala záchranka žiadne záväzky. Akékoľvek obvinenia odmietol aj Moťovský.

Záchranka sa do povedomia verejnosti dostala aj pre tzv. sanitkový tender, kúpu 140 sanitiek za 20 miliónov eur. To, že pri ňom porušila zákon, potvrdil aj ÚVO. Ako informoval Šoka, Úrad boja proti korupcii požiadal záchranku o súčinnosť v tejto kauze.

Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava je druhou najväčšou záchrankou na Slovensku. Má 53 staníc záchrannej zdravotnej služby v piatich krajoch. Zamestnáva 760 ľudí, pričom jej vozový park tvorí 154 vozidiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu