Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNE Tragédia v Bratislave! Hlavný aktér emisnej kauzy má byť mŕtvy: Otrava neznámym plynom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Tomáš Halász)

BRATISLAVA – Jeden z hlavných aktérov emisnej kauzy Rastislav Bilas (†48 ) má byť mŕtvy. Bilas bol projektovým manažérom firmy Interblue. Jeho telo bez známok života malo byť nájdené v luxusnej vile na Matúšovej ulici v Bratislave.

Informovala o tom s odvolaním sa na svoje zdroje TV JOJ. Správu však zatiaľ oficiálne nikto nepotvrdil.  Zásah v centre Bratislavy potvrdila aj bratislavská krajská polícia. "Dnes krátko pred 7:30 h sme boli požiadaní zo strany príslušníkov Hasičského záchranného zboru o súčinnosť pri otváraní dverí rodinného domu, kde sa mala nachádzať osoba bez známok života. Policajti sa bezodkladne dostavili do jedného z rodinných domov v prvom bratislavskom okrese. Po otvorení bolo vo vnútorných priestorov domu nájdené telo muža bez známok života, ktorého sa aj napriek snahe záchranárov oživiť nepodarilo,“ uviedli.

Zásah hasičov v dome známeho podnikateľa (Zdroj: Ján Zemiar)

Zároveň sa v dome mali nachádzať ďalšie štyri osoby, ktoré boli prevezené do jednej z bratislavských nemocníc. „Prípadom sa zaoberajú policajti prvého bratislavského okresu, bližšie informácie poskytneme, ak to situácia dovolí,“ uviedla polícia.

Zásah záchranných zložiek v dome známeho podnikateľa (Zdroj: Ján Zemiar)

V nemocnici skončili aj dve deti

"Môžem potvrdiť zásah záchranárov, ktorých sme vyslali na pomoc údajne priotráveným osobám. Na mieste incidentu ošetrili a do nemocnice previezli dve dospelé ženy a dve deti. Muža oživovali, žiaľ, napriek ich maximálnemu úsiliu sa ho zachrániť nepodarilo. Lekár musel konštatovať smrť," uviedla pre Topky.sk hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. 

Galéria: Zásah v luxusnej vile v centre Bratislavy

Blízko k Slotovi

Bilas, ktorý má byť spoluvlastníkom luxusnej vily, je známy najmä z emisnej kauzy, ktorá siaha do obdobia prvej vlády Roberta Fica. Označovaný je tiež za človeka blízkeho bývalému šéfovi SNS Jánovi Slotovi. Poznať sa mali ešte z 90. rokov, dokonca si mali tykať.

Ministerstvo životného prostredia pod vedením Jána Chrbeta, ktorého do funkcie navrhla SNS, predalo v roku 2008 emisné povolenky firme Interblue Group. Tá pritom vznikla v tom istom roku a iba krátko pred touto operáciou a sídlila v garáži v americkom meste Snohomish v štáte Washington. Projektovým manažérom spoločnosti bol práve Rastislav Bilas.

V luxusnej vile v Bratislave našli telo muža, má ísť o známeho podnikateľa (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Tento predaj mal byť pre štát extrémne nevýhodný. Suma mala byť o približne polovicu nižšia, za akú sa predávalo v susedných krajinách. Zatiaľ, čo napríklad Česko predávalo tonu emisií za približne 10 eur, my sme to robili za 5,05 eur. Okrem toho si ministerstvo životného prostredia namiesto priameho predaja zvolilo predaj prostredníctvom Interblue Group.

Tá následne predala 15 miliónov ton našich emisií za viac ako 8 eur za tonu japonskej súkromnej agentúre a Slovenskej republike za to poslala na účet 75 miliónov eur. Japonci však za emisie zaplatili v skutočnosti až 142 miliónov eur.

MIMORIADNE Tragédia v Bratislave!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Tomáš Halász)

Prvé vyšetrovanie bolo spustené ešte v roku 2009, štátu mala podľa vyšetrovateľov vzniknúť škoda vo výške 66 miliónov eur. Trestné stíhanie pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku však bolo po štyroch rokoch zastavené s odôvodnením, že skutok nebol trestným činom.

V marci 2021 však aktuality.sk upozornili na to, že orgány činné v trestnom konaní vo veci predaja emisných kvót skleníkových plynov spoločnosti Interblue Group, Llc. opätovne začali trestné stíhanie, pretože je potrebné vykonať ďalšie dokazovanie z dôvodu preverenia novoobjavených dôkazov, ktoré neboli v pôvodnom konaní známe. Stalo sa tak potom, ako boli medializované známe nahrávky exministra za Smer-SD Jána Počiatka a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, na ktorých sa dvojica rozpráva o tom, ako mal na predaji emisií zarobiť bývalý šéf SNS Ján Slota.

 

 

 

Viac o téme: Polícia Rastislav Bilas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu