Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Koncom februára bude na Najvyššom súde SR odvolacie konanie v starej kauze Mikuláša Varehu

Mikuláš Vareha
Mikuláš Vareha (Zdroj: SITA/Jozef Habočík)

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR vytýčil na 27. februára odvolacie konanie v kauze skrátenia dane, v ktorej čelí obžalobe známy podnikateľ Mikuláš Vareha. V júni 2019 Krajský súd v Košiciach uznal podnikateľa v tomto prípade za vinného, trest mu však neuložil, keďže bol v tej dobe vo výkone trestu pre inú kauzu.

Momentálne prejednávaný prípad sa týka údajného predstieraného vývozu 446 čerpadiel do Ruska v roku 1999. Škoda štátu v súvislosti s vratkou DPH bola vyčíslená na 5,6 milióna vtedajších korún. Spolu s ním v prípade figurujú Stanislav L. a Andrej L., ktorí podľa prokuratúry ako colníci zneužili právomoci verejného činiteľa. Krajský súd v tomto prípade rozhodol niekoľkokrát, odvolací súd však zakaždým rozsudok zrušil a vrátil prípad krajskému súdu na ďalšie konanie.

Odsúdeného podnikateľa Mikuláša Varehu v decembri minulého roku podmienečne prepustili z výkonu trestu, ktorý si odpykával v sabinovskom väzení. Najvyšší súd SR podnikateľovi vo februári 2014 na verejnom zasadnutí potvrdil trest odňatia slobody na 11 rokov, ktorý mu uložil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Najvyšší súd Varehovi potvrdil aj peňažný trest 100-tisíc eur. „Pán Zemplína“ bol konateľom a spoločníkom v takmer 80 firmách, ktoré vytvoril, aby mohli vzájomne obchodovať. Trestná činnosť sa diala v rokoch 2008 až 2011 najmä v okrese Trebišov.

Pri obchodoch s euroočkami a lykožrútmi išlo o spoločnosti Shen Tian, TVX SK, BRSC, Global-Mix, Venikom, Baravin a iné. Podľa súdu Mikuláš Vareha vytvoril v rámci svojich firiem „daňový raj“, keďže ich zaťažoval DPH vo výške 16, maximálne 17 percent. Podľa výsledkov vyšetrovania sa Vareha dopustil 24 čiastkových skutkov krátenia alebo neodvedenia dane, v dôsledku čoho štátu spôsobil škodu za viac ako 57 miliónov eur. Keďže Vareha v stanovenej lehote nezaplatil peňažný trest, ŠTS v roku 2015 rozhodol o premene trestu, takže odsúdenému pribudlo ďalších 12 mesiacov vo väzení.

Viac o téme: KauzaMikuláš VarehaOdvolacie konanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu