Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vo vojenskom obvode sme spustili projekt na ochranu lesa proti lykožrútom, povedal Naď

Na snímke vľavo minister životného prostredia SR Ján Budaj a vpravo minister obrany SR Jaroslav Naď počas brífingu na tému
Na snímke vľavo minister životného prostredia SR Ján Budaj a vpravo minister obrany SR Jaroslav Naď počas brífingu na tému "Chceme chrániť Malacky pred povodňami. (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Vo vojenskom obvode Záhorie spustili pilotný projekt ochrany lesa proti lykožrútom. Ide o plne ekologický projekt, ktorý proti nim nebojuje chemicky. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) na štvrtkovej tlačovej konferencii. Ak sa potvrdí jeho účelnosť, môže to byť podľa Naďa prielom v boji proti lykožrútom na Slovensku.

"Zasahujú jednak do reťazca množenia lykožrúta a jednak biologickým prostriedkom, ktorý pomôže stromom zvýšiť imunitu voči lykožrútovi, a v okamihu, keď sa droví, môže znížiť jeho populáciu," priblížil minister. Štátny podnik rezortu obrany Vojenské lesy a majetky SR chce zrekonštruovať aj 100-ročné rybníky na tokoch Malina a Balážov potok v tomto obvode. Sústava rybníkov má slúžiť ako protipovodňové opatrenie mesta Malacky.

Žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z operačného programu kvalita životného prostredia na realizáciu opráv v súčasnosti posudzuje Ministerstvo životného prostredia SR, informoval Naď. Dodal, že v okolí Kežmarku realizovali podobné protipovodňové opatrenia. Generálny riaditeľ Vojenských lesov a majetkov SR Ján Jurica priblížil projekt na toku Malina, bude stáť okolo 2,8 miliónov eur a týka sa komplexnej rekonštrukcie hrádze, vypustenia a odbahnenia.

Vytvoria sa tam aj lagúny pre obojživelníky a ostrovy pre hniezdenie vzácnych vodných vtákov. Naď poukázal aj na evidenciu ťažby dreva vo vojenskom obvode, ktorú robia pred netransparentnou ťažbou. "Vojenské lesy a majetky môžu slúžiť ako pozitívny príklad toho, ako sa to má robiť. Monitorujeme to od momentu ťažby dreva až po predaj dreva konečnému užívateľovi," hovorí.

Viac o téme: LykožrútSlovenskoJán BudajJaroslav NaďOchrana lesa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu