Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tragédia v Prešove: Obyvatelia paneláku smrti prišli o všetko! Pomoc aj od polície

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR - František Iván)

PREŠOV - Ľudia, ktorí uplynulý piatok 6. decembra prišli po výbuchu v prešovskej bytovke snáď o všetko, čo vlastnili, potrebujú pomoc z každej strany. Myslí na to aj polícia. Nové doklady dostanú zadarmo a urýchlene. Aj keď sa zdá, že v ťažkých časoch ide o zanedbateľný krok, netreba zabúdať na to, že preukaz totožnosti je nevyhnutný pri vybavovaní ďalších náležitostí.

- k tragédii v Prešove došlo 6. decembra o 12:12 hod.

- potvrdených je sedem obetí, jedna osoba je stále nezvestná

- polícia vzniesla obvinenie voči trom osobám

Bezpečnostná kamera reštaurácie zachytila moment výbuchu v prešovskej bytovke: Dve desivé VIDEÁ

Ako informovala polícia, nové doklady si budú môcť obyvatelia poškodenej bytovky vybaviť prednostne v zrýchlenej forme a bez poplatku počas stránkových dní v klientskom centre Námestie mieru č. 3 v Prešove. Konkrétne na pracoviskách č. 6, 7 a 8, ktoré sa nachádzajú na prízemí budovy vpravo.

Pomoc pre ľudí zasiahnutých tragédiou: Verejnosť prispela oblečením, drogériou, potravinami či novými paplónmi a vankúšmi.
Zobraziť galériu (4)
Pomoc pre ľudí zasiahnutých tragédiou: Verejnosť prispela oblečením, drogériou, potravinami či novými paplónmi a vankúšmi.  (Zdroj: TASR - František Iván)

"Poškodení občania, ktorí nemajú trvalé bydlisko na adrese Mukačevská č. 7 v Prešove, navyše vyplnia čestné vyhlásenie, v ktorom uvedú okolnosti, za ktorých došlo k zničeniu alebo poškodeniu dokladov – tlačivo im bude poskytnuté na mieste vybavovania dokladov," spresnili zástupcovia zákona.

Pohľad do poškodenej bytovky v Prešove

Náročné obdobie pre pozostalých

Žiaľ, nie všetci mali šťastie a podarilo sa im uniknúť z paneláku smrti. Aj rodiny tých, ktorí prišli pri tragédii o život, čaká náročné obdobie. To je ale rovnako spojené s vybavovaním potrebných dokumentov. 

Výbuch plynu s následným požiarom si vyžiadal sedem životov. Jedna osoba je naďalej nezvestná.
Zobraziť galériu (4)
Výbuch plynu s následným požiarom si vyžiadal sedem životov. Jedna osoba je naďalej nezvestná.  (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

"Taktiež pozostalým, ak vybavujú matričnú udalosť a pohreb občana, ktorý zomrel a u ktorého občiansky preukaz nebol nájdený, bude bezplatne vystavené potvrdenie o občianskom preukaze platné sedem dní," dodali policajti v príspevku.

Polícia tiež prosí občanov dotknutých tragédiou, ktorí chcú podať trestné oznámenia, aby priamo kontaktovali ktorékoľvek oddelenie Policajného zboru SR v Prešove.

Čierny piatok

K výbuchu plynu došlo v piatok 6. decembra v jednom z bytov v 12-podlažnom paneláku. Záchranné zložky zasahovali celú noc aj nasledujúce dni. Svoje domovy museli opustiť nielen obyvatelia poškodenej bytovky, ale aj ľudia z okolitých bytových domov. 

Aktuálne okolo zdevastovanej bytovky na adrese Mukačevská 7 stavajú oplotenie, stráži ju polícia aj vojaci. Statici totiž upozorňujú, že hrozí opadávanie materiálu. Primátorka Prešova Andrea Turčanová uviedla, že v čo najkratšom čase sa bude realizovať aj zasklievanie okien okolitých budov, keďže sa rozbili pri explózii.

S výnimkou paneláku číslo sedem, v ktorom došlo k výbuchu, by podľa primátorky mali byť okolité budovy staticky v poriadku. "Všetky budovy okrem bytového domu č. 7 sú podľa statikov v poriadku a sú obývateľné. Z dôvodu ohrozenia bezpečnosti ľudí však nie je momentálne možný návrat do bytového domu č. 9, pretože sa nachádza v bezprostrednej blízkosti bytového domu č. 7," uviedla. 

Tragédia v Prešove: Obyvatelia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MO SR)

Vlastníkom zo spomínaného bytového domu č. 9 aktuálne umožnili prístup do ich domovov, avšak len na zabezpečenie okien. Púšťajú ich postupne a v sprievode príslušníka Mestskej polície. 

Pomôcť môžete aj vy

Mesto Prešov zverejnilo oficiálne číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici. Číslo účtu je SK90 7500 0000 0040 0859 1229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019. 

Pozor si však treba dať na podvodníkov, ktorí sa chcú obohatiť na úkor nešťastia iných. Polícia varuje pred inými číslami transparentných účtov, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach. Viac si prečítajte tu.

Viac o téme: PlynVýbuchDokladyObyvateliaPolícia Prešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu