Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Doživotný zákaz šoférovania za alkohol pre kamionistu: Namerali mu viac ako dve promile

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: polícia)

BANSKÁ BYSTRICA – Nepodmienečný trest odňatia slobody na jeden rok, doživotný zákaz šoférovania za jazdu pod vplyvom alkoholu a povinnosť absolvovať protialkoholické liečenie potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 54-ročného kamionistu Cypriána Župu z Čane pri Košiciach. U profesionálneho vodiča išlo už o tretí alkoholový delikt v jeho vodičskom životopise, preto súd siahol aj k doživotnému zákazu šoférovania podľa zásady trikrát a dosť.

Župa viedol kamión Iveco s návesom v polovici júla tohoto roku v smere od Lučenca na obec Pinciná. Policajná hliadka pri kontrole zistila, že profesionálny vodič jazdil pod vplyvom alkoholu, keď mu v dychu namerali viac ako dve promile alkoholu. Polícia mu ďalšiu jazdu zakázala a sudca zobral Cypriána do väzby.

Na Okresnom súde v Lučenci Župa vinu priznal. Pretože za jazdu pod vplyvom alkoholu už bol v minulosti potrestaný súdom v Holandsku a v Českej republike, slovenský súd mu uložil nepodmienečný trest a na doživotie mu zakázal viesť motorové vozidlá. Vzhľadom na priznanie a ďalšie okolnosti prípadu mu súd uložil trest odňatia pod dolnou hranicou sadzby, ktorá je za tento trestný čin dva až päť rokov.

Proti prvostupňovému rozsudku sa Župa odvolal, ale banskobystrický krajský súd mu nevyhovel. Predseda senátu hneď nariadil výkon trestu, ktorý si Župa odpyká v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Navyše musí absolvovať protialkoholické liečenie ambulantnou formou.

Viac o téme: VodičKamionistaSúd Zákaz alkohol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu