Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Inšpekcia ministerstva vnútra prelomila mlčanie, v prípade havárie policajného vrtuľníka v Prešove padlo obvinenie

Hasičskí záchranári Radoslav Lacko a Peter Toďor. Zobraziť galériu (4)
Hasičskí záchranári Radoslav Lacko a Peter Toďor. (Zdroj: Miroslav Vacula, FB/Polícia )

PREŠOV – Inšpekcia ministerstva vnútra po dvoch rokoch prelomila mlčanie v prípade pádu policajného vrtuľníka v máji 2017 vo vojenskom priestore letiska vo Vyšnej Šebastovej pri Prešove. Tragédiu neprežili dvaja hasiči. Dosiaľ nebolo jasné, čo sa pod nešťastie podpísalo.

Hovorkyňa Inšpekcie ministerstva vnútra SR Petra Friese pre televíziu JOJ uviedla, že v prípade bol obvinený pilot - policajt. Ten podľa zistení televízie voči obvineniu podal sťažnosť. „Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby v tomto prípade vzniesol obvinenie z trestného činu všeobecného ohrozenia. Proti tomuto obvineniu dotknutý podal sťažnosť, o ktorej rozhodne príslušný prokurátor,“ povedala Friese s tým, že vyšetrovanie v tomto prípade naďalej pokračuje. „Vzhľadom na jeho rozsah a náročnosť jednotlivých úkonov nebude možné do jeho ukončenia poskytnúť žiadne bližšie informácie,“ dodala.

Inšpekcia mala v tomto prípade mlčať dva roky kvôli tomu, pretože ide o zdĺhavé vyšetrovanie, na ktoré boli nutné znalecké posudky, ktoré si vyžiadali čas. „Pre inšpekciu boli v tomto prípade nosné aj výsledky odborného vyšetrovania leteckých vyšetrovateľov, ktorí mali jednoznačne vylúčiť, či bola chyba v stroji, alebo v ľudskom faktore,“ napísala televízia na svojom webe noviny.sk. Ďalším problém tohto zdĺhavého vyšetrovania je, že na to doplácajú príbuzní obetí. Tí totiž majú nárok na odškodnenie, ktoré nemôžu dostať, kým sa prípad definitívne neuzavrie.

Zábery z miesta nešťastia.

Zomreli skúsení hasiči

Počas rutinného výcviku 10. mája 2017 cca o 14.30 hod spadol v prešovskej mestskej časti Nižná Šebastová policajný vrtuľník BELL 429. Zo štvorčlennej posádky prežili dvaja policajní piloti. Dvaja hasičskí záchranári, Radoslav Lacko a Peter Toďor, zahynuli.

Na snímke zosnulí hasičskí záchranári Radoslav Lacko a Peter Toďor.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke zosnulí hasičskí záchranári Radoslav Lacko a Peter Toďor.  (Zdroj: TASR)


Súvisiaci článok: Hrozivá správa: Rada a Petra zasiahol pád v najhoršej chvíli, sekundy a mohli ešte žiť


Vrtuľník sa zrútil z výšky 100 metrov zhruba 200 metrov od miesta vzletu. K pádu došlo pri záverečnom manévri, keď sa záchranári nachádzali v podvesení pod vrtuľníkom blízko k palube. Vrtuľník dopadol na zem prednou časťou, po páde nezačal horieť. Dramatická situácia sa odohrala pred zrakmi kamarátov a kolegov posádky.

Inšpekcia ministerstva vnútra prelomila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia)

Vo vyšetrovaní leteckej tragédie nastal v októbri 2017 posun

Americký výrobca strojov BELL 429 odovzdal kompletný protokol o zrútení sa policajného vrtuľníka rezortu vnútra. „Ministerstvo vnútra obdržalo analýzy čiernych skriniek a súčastí zrúteného stroja Bell 429,“ informoval hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Údaje z čiernej skrinky analyzovali aj odborníci z Prahy. V tom čase sa pracovalo s verziou podľa predbežných výsledkov, že ľudský faktor pri tragédii nezlyhal. Dôvodom pádu mal byť výpadok oboch motorov vrtuľníka súčasne.

Viac o téme: PrešovVrtuľníkPád
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu