Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hrozivá správa: Rada a Petra zasiahol pád v najhoršej chvíli, sekundy a mohli ešte žiť

Pád policajného vrtuľníka neprežili dvaja skúsení hasiči Zobraziť galériu (10)
Pád policajného vrtuľníka neprežili dvaja skúsení hasiči (Zdroj: Foto: HAZZ)

PREŠOV - Slovensko sa spamätáva z ďalšej tragédie. Počas rutinného výcviku spadol v prešovskej mestskej časti Nižná Šebastová policajný vrtuľník. Zo štvorčlennej posádky prežili dvaja policajní piloti, sú v kritickom stave, museli ich operovať. Za dvomi statočnými hasičmi smúti celá krajina.

Stav dvoch zranených policajných pilotov po stredajšej havárii vrtuľníka v priestoroch vojenského letiska pri Prešove je kritický, ale stabilizovaný. Ako informovala hovorkyňa prešovskej fakultnej nemocnice Renáta Cenková, obaja v stredu večer absolvovali operačné zákroky. "Obaja sú momentálne hospitalizovaní na anesteziologicko - resuscitačnom oddelení. Ich stav je stabilizovaný, v kritickom stave, v umelom spánku," uviedla hovorkyňa. Prvého zo zranených priviezli do nemocnice so zlomeninou pravej stehennej kosti, pravých rebier, ako aj tvárových kostí vpravo, druhý utrpel mnohopočetné zlomeniny ľavej dolnej končatiny a mnohopočetné zlomeniny tvárových kostí vľavo.

Video z miesta nešťastia.

Zomreli mimoriadne skúsení hasiči

Pri tragickej havárii zahynuli dvaja záchranári – Radoslav Lacko a Peter Toďor. Išlo o dvoch mimoriadne skúsených hasičských záchranárov.

Hrozivá správa: Rada a
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia)

Vpravo na fotke npor. Peter Toďor, vľavo pplk. Mgr. Radoslav Lacko
Zobraziť galériu (10)
Vpravo na fotke npor. Peter Toďor, vľavo pplk. Mgr. Radoslav Lacko  (Zdroj: TASR - HaZZ)

Radoslav Lacko sa narodil v roku 1968 v Prešove. Od roku 2015 bol riaditeľom Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove, v ktorom pôsobil 25 rokov. Počas služby v Hasičskom a záchrannom zbore mu bola v roku 2005 udelená medaila za službu v HaZZ III. stupňa a v roku 2012 medaila za službu v HaZZ II. stupňa.

Radoslav Lacko
Zobraziť galériu (10)
Radoslav Lacko  (Zdroj: Foto: HAZZ)

Peter Toďor sa narodil v roku 1974 v Prešove, od roku 2012 vykonával funkciu veliteľa družstva na hasičskej stanici v Prešove a bol zároveň inštruktorom leteckej záchrannej služby. V roku 2013 mu bola udelená medaila za službu v HaZZ III. stupňa. Obaja aktívne pracovali na budovaní modulu leteckého hasenia a rozvoji leteckej záchrannej služby.

Peter Toďor
Zobraziť galériu (10)
Peter Toďor  (Zdroj: Foto: HAZZ)

Opis nešťastia

K pádu policajného vrtuľníka BELL 429 došlo pri výcviku v stredu 10. mája zhruba o 14.30 hodine. Výcvik evakuácie osôb z nebezpečného prostredia vykonávali v priestoroch prešovského vojenského letiska policajní a hasičskí záchranári od rána. Vrtuľník sa zrútil z výšky 100 metrov zhruba 200 metrov od miesta vzletu. K pádu došlo pri záverečnom manévri, keď sa záchranári nachádzali v podvesení pod vrtuľníkom blízko k palube. Ako včera na mieste tragédie informoval minister vnútra Róbert Kaliňák, príčiny pádu nie sú známe a vyšetrí ich medzirezortná skupina ministerstiev obrany a vnútra, leteckého útvaru a samotného výrobcu vrtuľníka americkej výroby. "Budú preskúmané záznamové zariadenia vrtuľníka, a samozrejme, výpovede jednotlivých svedkov tejto mimoriadne tragickej udalosti," uviedol minister.

Hrozivá správa: Rada a
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Hrozivá správa: Rada a
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia)


Prečítajte si aj:

MIMORIADNA SPRÁVA Pád vrtuľníka v Prešove: FOTO hrdinov, ktorí zachraňovali životy


Vrtuľník dopadol na zem prednou časťou, po páde nezačal horieť. Dramatická situácia sa odohrala pred zrakmi kamarátov a kolegov posádky. Z tragickej udalosti sú otrasené rodiny nebohých, blízki, ale aj široká verejnosť.

Hrozivá správa: Rada a
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia)
 

Mesto Prešov umiestnilo v budove radnice na Hlavnej ulici 73 kondolenčnú knihu, kde môže verejnosť počas najbližších dní vyjadriť kondolenciu, sústrasť a spolupatričnosť pozostalým a príbuzným zosnulých pri stredajšej tragickej havárii vrtuľníka.

Hrozivá správa: Rada a
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia)

Hrozivá správa: Rada a
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia)

Havárie vrtuľníkov na území SR, ktoré si vyžiadali obete

20. októbra 1977 - Pri havárii vrtuľníka na bratislavskom letisku zahynula manželka vtedajšieho československého prezidenta Viera Husáková. Vrtuľník ju prevážal po zranení, ktoré utrpela v Bardejovských kúpeľoch. Pri zlom počasí nezvládol pilot pristávací manéver. Spolu s Husákovou neprežila celá štvorčlenná posádka. Päť obetí.

25. júna 1979 - Počas akcie v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách havaroval záchranársky vrtuľník letky Federálneho ministerstva vnútra Mi-8. Priamo na mieste prišli o život šiesti ľudia. V popradskej nemocnici neskôr zomrel na následky aj ďalší záchranár. Z deviatich členov posádky prežili výbuch Svätopluk Nitsch a Ladislav Janiga. Sedem obetí.

1. januára 1998 - V Bratislave medzi Poliankami a Karlovou Vsou sa zrútil vrtuľník Leteckej záchrannej služby. Medzi piatimi obeťami boli aj pilot, ošetrujúca sestra a lekár, ako aj dvojdňové dievčatko, ktoré prevážali z nemocnice v Dolnom Kubíne na operáciu na Kramáre. Päť obetí.

9. októbra 2003 - Pri cvičnom lete približne o 12.30 h havaroval v priestore obce Pušovce pri Prešove vojenský vrtuľník Mi-17 z 3. leteckej vojenskej základne Prešov. Všetci štyria členovia posádky zahynuli. Vrtuľník, ktorý vykonával cvičný let, spadol do lesného porastu. Štyri obete.

2. januára 2006 - Vrtuľník Leteckej zdravotnej záchrannej služby (LZZS) Air-Transport Europe (ATE) typu Augusta A-109K2 havaroval neďaleko Janovej Lehoty v okrese Žiar nad Hronom. Vrtuľník letel na sekundárny let do Žiliny. Obeťami boli pilot, lekár a záchranár. Tri obete.

3. júla 2008 - V Sopotnickej doline pri horehronskom kúpeľnom meste Brusno havaroval vrtuľník ruskej výroby M 17, ktorý približoval pre Štátne lesy, a.s., Banská Bystrica drevo napadnuté podkôrnym hmyzom - lykožrútom. Z trojčlennej posádky dvaja členovia zahynuli, tretieho previezli z ťažkými zraneniami do nemocnice. Dve obete.

3. marca 2013 - Výletný dopravný vrtuľník so štyrmi pasažiermi na palube spadol do rieky Váh v katastri slovenskej obce Šintava v okrese Galanta. Troch pasažierov vyslobodili, jedna osoba zostala zakliesnená vo vnútri. Pri nehode utrpel smrteľné zranenie 14-ročný mladík, syn pilota. Jedna obeť.

21. apríla 2013 - Neďaleko trnavského letiska Aero klubu spadol vrtuľník. Jedna osoba pri nehode zahynula, druhá utrpela ťažké zranenia. Dopravný vrtuľník spadol v katastri mesta Trnava. Dvojmiestny vrtuľník pilotoval muž z Hlohovca, ktorý pád stroja neprežil. Ďalší pasažier bol prevezený do nemocnice. Jedna obeť.

17. júla 2015 - V Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník. Zahynuli pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby. Počas letu sa vrtuľník zachytil o drôty a spadol do rieky Hornád. Stroj patril spoločnosti ATE. Chlapec, ktorého šla posádka vrtuľníka zachraňovať, spadol dole z chodníka smerom k Hornádu, mal zlomeninu dolnej končatiny. Štyri obete.

28. júla 2015 - Pri obci Terňa v lokalite Hradisko, okres Prešov, padol popoludní vojenský vrtuľník. Na palube vrtuľníka, ktorý plnil výcvikový plán, boli v čase nehody traja príslušníci OS SR. Jedna obeť.

11. novembra 2015 - Polícia pri ukrajinsko-slovenskej hranici v okrese Michalovce objavila trosky dopravného vrtuľníka Mi-2, kde boli nájdení aj mŕtvi pasažieri. Osem obetí.

7. septembra 2016 - Pri páde záchranárskeho vrtuľníka Air - Transport Europe (ATE) v katastri obce Strelníky pri Banskej Bystrici zahynuli na palube štyria ľudia, traja členovia posádky a 38-ročný pacient. Na palube vrtuľníka Bell 429 sa nachádzala posádka v zložení: pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš. K nehode vrtuľníka došlo po tom, ako záchranári naložili zraneného pacienta. Štyri obete.

Viac o téme: PilotTragédiaPádNešťastieNavigátorVrtuľník Prešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu