Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V domove seniorov v Bratislave okrádajú klientov o majetok, upozorňuje Demokratická strana

Predstavitelia Demokratickej strany Zobraziť galériu (5)
Predstavitelia Demokratickej strany (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Nezaradení poslanci parlamentu Jozef Rajtár a Natália Blahová upozornili na prípady okrádania a páchania neprávostí na ľuďoch v Zariadení pre seniorov Penzión Steffi v bratislavskom Ružinove. Poslanci uviedli, že väčšinu podozrení v tomto zariadení potvrdili aj štátne orgány vrátane ministerstva práce.

Poslancov na praktiky v bratislavskom zariadení upozornila exzamestnankyňa. Rajtár uviedol, že za bratislavským zariadením pre seniorov má byť Štěpánka Mádlová, známa z kauzy Privilégium. "Je to dobrá známa exministerky Viery Tomanovej. Spolu s ňou tunelovala eurofondy, za čo bola právoplatne odsúdená, neskôr dostala amnestiu. Dnes vedie so svojimi dcérami Penzión Steffi občianskeho združenia Evito. Inak povedané, Smer-SD si svojich ľudí podrží za každých okolností. Aj keby išlo o páchanie neprávostí na bezbranných ľuďoch. Takto Smer-SD ochraňuje sociálny štát," podotkol Rajtár.

V domove seniorov v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Väčšinu z podozrení, ktoré mala bývalá zamestnankyňa zariadenia, však podľa Blahovej slov potvrdili štátne orgány. "Regionálny úrad verejného zdravotníctva zistil viaceré významné hygienické nedostatky a začal proti zariadeniu správne konanie. Inšpektorát práce konštatoval závažné porušenia Zákonníka práce. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou rovnako konštatoval pochybenia. Ministerstvo práce po kontrole v zariadení vypracovalo protokol o výsledku dohľadu nad poskytovaním sociálnych služieb, obsahuje 79 nálezov, porušenie troch článkov Ústavy SR, 17 porušení zákona o sociálnych službách, päť porušení Občianskeho zákonníka, porušenie zákona o sociálnej práci, porušenie zmluvy o poskytovaní sociálnej služby, cenníka, prevádzkového poriadku. Tieto nálezy považuje ministerstvo za správne delikty," vymenovala Blahová.

V domove seniorov v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Aj komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská konštatovala, že registrácia zariadenia je netransparentná, pretože je zaregistrované pod Nitrianskym krajom a prevádzkujú ho iba v Bratislave. "Klienti sú uzamknutí, špina bola na dvore aj vnútri zariadenia. Bolo bariérové a klienti boli de facto izolovaní na poschodí domu," upozornila na to Blahová. Tiež má v zariadení dochádzať k okrádaniu klientov, zlému uskladneniu potravín, podávaniu psychofarmatík a klienti mali dostávať nutrične nevyváženú stravu, hoci mali dodržiavať diétu.

Neštandardné prevody majetkov klientov

Dochádzať malo aj k podozrivým prevodom majetku klientov. "Potraviny boli spolu so psími granulami uskladnené vo vyhriatej garáži. Nebola zabezpečená ochrana súkromia pri úkonoch intímnej hygieny v zariadení. Za rok tam zomrelo 11 klientov, čo predstavuje tretinu všetkých klientov. Aj komisárka konštatovala, že našla neštandardné prevody majetkov klientov," vymenovala Blahová s tým, že je neuveriteľné, že Nitriansky kraj nebol oboznámený s týmito závažnými podozreniami z páchania trestných činov, ani informovaný o nálezoch ministerstva, hygieny, Inšpektorátu práce.

"Predpokladáme, že v tom mohol byť zámer. Možno ministerstva, možno samotného ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) neinformovať o katastrofálnom stave zariadenia z dôvodu, že ide opäť o 'našich ľudí'. Je nemysliteľné, aby uprostred civilizovanej krajiny existovali zariadenia, ktoré páchajú neprávosti na slabých, chorých a starších ľuďoch," myslí si Blahová.

V domove seniorov v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Poslanci upozornili na to, že počas roka sa vykoná v zariadeniach pre seniorov na Slovensku priemerne len osem kontrol. "To je vzhľadom na takmer 800 sledovaných zariadení alarmujúce. Kontrolné kompetencie sú nejasne definované. Starostlivosť o seniorov je prakticky bez kontroly. Nikto sa necíti byť za tento stav zodpovedný," vyhlásila Blahová.

Poslanci preto žiadajú rezort práce o prešetrenie stavu týchto zariadení. "Je ich približne 800 a ministerstvo reálne nevie, v akom sú stave. Či sú v podobnom ako toto zariadenie. Žiadame zrušenie tohto zariadenia, to musí zariadiť nitriansky VÚC, primerané vyšetrenie týchto závažných trestných činov a vyvodenie zodpovednosti za daný stav zo strany ministerstva práce a ministra Richtera, ktorý už zlyhal v kauze Čistý deň. Zdá sa, že katastrofálny stav aj v iných zariadeniach sa naďalej opakuje," dodal Rajtár.

Viac o téme: BratislavaNatália BlahováDemokratická stranaJozef RajtárPenzión Steffi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu