Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škandalózny biznis s plastikami v Košiciach: Premyslený podvod primára a chirurga, bohatli na cudzinkách

Ku škandálu došlo v košickej nemocnici. Zobraziť galériu (4)
Ku škandálu došlo v košickej nemocnici.

KOŠICE - Zdá sa, že biznis s plastickými operáciami neobišiel ani Slovensko. Dvaja lekári si totiž zjavne chceli privyrobiť natoľko, že do úzadia išla aj ich česť. Prípad, ku ktorému došlo v štátnej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura, už rieši NAKA. Padli aj obvinenia.

K plastickým operáciám, ktoré lekári vykonávali načierno, došlo v rokoch 2016 a 2017. Išlo o nezákonný čin, nič nemalo tušiť ani vedenie samotnej nemocnice. Ako to však fungovalo? Zamestnanci zariadenia - dnes už exprimár Róbert S. a plastický chirurg Oleg T. - vykonávali na pracovisku plastickej, rekonštrukčnej a estetickej chirurgie reálne zákroky. Prevažne na pacientkach z cudziny.

Univerzitná nemocnica Luisa Pasteura
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Problémom bolo, že operácie podľa zistení polície neboli zaznamenané v zdravotnej dokumentácii. Prípadne lekári uviedli fiktívne diagnózy. Ceny zákrokov sa teda líšili, peniaze navyše nekončili "vo vreckách" nemocnice.

"Jednotlivé výkony tak neúčtovali v súlade s cenníkom, v dôsledku čoho medzi vyčíslením realizovaných výkonov, ocenených na základe platného cenníka, a skutočnou výškou platieb vznikol celkový rozdiel viac ako 215-tisíc eur,“ uviedol hovorca Prezídia PZ Michal Slivka pre denník Sme, ktorý o téme informoval. V prípade už vyšetrovateľ obvinil koncom septembra dve osoby z obzvlášť závažného zločinu podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva.

Prečítajte si aj: Z prijímacích centier pre migrantov si spravili biznis: Verejné prostriedky zneužívali na luxus

Vyšetrovateľ podľa hovorcu plánuje vypočuť až 50 svedkov. „Obvinení prostredníctvom svojich obhajcov podali sťažnosť proti uzneseniu o vznesení obvinenia, odôvodnenie doplnia ešte po nazretí do spisu, čo im už bolo vyšetrovateľom umožnené,“ dodal hovorca. Dvojica lekárom už v spomínanej nemocnici nepracuje.

Lákavá ponuka pre Angličanky

Ešte v roku 2018 upozornil na podivné praktiky v košickej nemocnici denník Trend. Podľa ich zistení zákroky v ošarpanej budove kliniky podstupovali zväčša ženy zo Spojeného kráľovstva. Lákal ich web newlookholiday.co.uk. 

Operácie vykonával plastický chirurg
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/newlookholiday.co.uk)

Klientky za zákrok neplatili priamo na pokladni nemocnice, ale už počas lekárskej konzultácie. Práve to vyvolávalo podozrenia. Agentúra, ktorá bola registrovaná v daňovom raji - na Britských Panenských ostrovoch, navyše nemala zmluvu so zariadením. 

Viac o téme: PodvodPlastikaCudzinkyNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu