Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Peňažný trest dostal lekár, ktorý zavinil zrážku s cyklistom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA – Peňažný trest tristo eur potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 67-ročného lekára Petra Jombíka zo Zvolena. Lekár priznal, že zavinil zrážku so 41-ročným cyklistom tým, že mu nedal prednosť. Spáchal tým prečin ublíženia na zdraví porušením dôležitej povinnosti. Za to mu prvostupňový súd uložil peňažný trest tristo eur.

Proti tomu sa odvolal prokurátor, požadujúci aj zákaz činnosti. Odvolací súd však návrh žalobcu zamietol. Predseda senátu poukázal na skutočnosť, že hoci lekár vlastní vodičské oprávnenie 33 rokov, v karte vodiča má iba jedno prekročenie rýchlosti, za čo zaplatil pokutu 40 eur.

V prospech lekára svedčili aj ďalšie skutočnosti. Po nehode oznámil príslušným orgánom, čo sa stalo a spolupracoval pri objasňovaní nehody. Cyklistovi hneď po skutku uhradil tristo eur za poškodený horský bicykel, hoci jeho majiteľ požadoval iba dvesto.

Pomohol mu tiež pri zabezpečovaní zdravotnej starostlivosti. Lekár ešte pred podaním obžaloby zaplatil bolestné cyklistovi viac ako 850 eur, čo bolo v súlade so znaleckým posudkom. Pretože cyklista mal ďalšie nároky na náhradu škody vrátane nemajetkovej ujmy, lekár mu zaplatil dvetisíc eur. Poškodený cyklista si potom na hlavnom pojednávaní žiadnu škodu neuplatnil. Zrážka s cyklistom sa stala v máji minulého roku pred 10. hodinou predpoludním blízko vjazdu do Nemocnice vo Zvolene, kde lekár pracuje.

Viac o téme: LekárCyklistaTrestZvolenPeter Jombík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu