Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Megaproces so sátorovcami s ďalšou kapitolou: Členovia skupiny sa postavia pred odvolací súd

Zločinecká skupina sátorovci Zobraziť galériu (5)
Zločinecká skupina sátorovci (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR vytýčil na utorok a stredu odvolacie konanie v kauze zločineckej skupiny sátorovci. V tomto prípade vyhlásil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v marci tohto roku rozsudok, ktorým osem obžalovaných uznal za vinných v plnom rozsahu a vymeral im nepodmienečné tresty odňatia slobody v rozpätí od 17 do 25 rokov v najprísnejšom väzení.

Zároveň im uložil trest prepadnutia majetku a uznesením rozhodol o jeho zaistení. Proces so sátorovcami sa začal v polovici mája 2018. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry predložil obžalobu na štrnásť osôb, z toho bola jedna žena, ktorá medzičasom zomrela. Senát na prvom pojednávaní vylúčil na samostatné konanie päť obžalovaných v prípade nelegálnej výroby cigariet v Orechovej Potôni.

Zločinecká skupina Šátorovci.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

V Banskej Bystrici na ŠTS sa pojednávanie viedlo proti ôsmim obžalovaným, z nich jeden bol na slobode, ostatní vo väzbe. Väčšine z nich prokurátor kládol za vinu trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Už na prvom pojednávaní pred prvostupňovým súdom sa ku skutkom podľa obžaloby priznal Zsolt Nagy, zvaný Čonty, a Juraj Bugár, alias Bugi. Čiastočné priznanie vyslovil aj Kristián K., ale iba v tom, že bol členom zločineckej skupiny, v ďalších troch bodoch obžaloby sa cítil nevinný. Medzi obžalovanými bol aj bývalý policajt Boris D. Ten vinu poprel a tvrdil, že sátorovcov poznal iba zo služobnej činnosti kriminalistu.

Zsolt Nagy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Skupina páchala násilnú a ekonomickú trestnú činnosť v Dunajskej Strede, v okresoch Galanta a Komárno, ale aj na iných miestach na území Slovenska a Maďarska od roku 1999 až do roku 2010. Lajosa Sátora zavraždili vlastní ľudia v decembri 2010 a jeho telo členovia gangu opakovane premiestňovali, aby ho polícia nenašla. Sátorovci súperili o priestor s gangom pápayovcov, ktorí v marci 1999 zahynuli v bare Fontána v Dunajskej Strede. Strelcov si údajne objednal Sátor.

Obeťami gangu boli tiež traja muži, tzv. biele kone, ktorých sa sátorovci zbavili, aby nemohli vypovedať v prípade podvodov s DPH. Na svedomí majú aj vraždu Vojtecha Ecsiho, člena konkurenčnej skupiny pápayovcov a jeho ochrankára Branislava Kotlana v apríli 2003. Informácie o pohybe Ecsiho dostali od policajta Borisa D., ktorý za spolčenie s gangom dostal trest 17 rokov nepodmienečne.

Zsolt Nagy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Sátorovci sa krutým spôsobom zbavili aj svojho člena Andreja Reisza, ktorého najprv zastrelili, potom rozštvrtili a pomleli mlynčekom na mäso. Násilnou smrťou sa skončil i život zápasníkov - bratov Szilárda a Csabu Reiszovcov. Podľa svedectva jedného z členov gangu z prípravného konania skupina pripravila o život približne päťdesiat ľudí.

Spišiakova diskreditácia

Do trestnej činnosti sátorovcov patrí aj zločin falšovania verejnej listiny, keďže dvaja členovia získali falzifikáty preukazov príslušníkov Policajného zboru a Slovenskej informačnej služby a falošné povolenia na prepravu utajovaných skutočností. Jeden z členov gangu je stíhaný aj za krivé svedectvo a prísahu, pretože s komplicmi nepravdivo obvinil vtedajšieho prvého viceprezidenta Policajného zboru Jaroslava Spišiaka z korupcie. Tým sledovali Spišiakovu diskreditáciu, odvolanie z funkcie a prepustenie z polície, pretože odvolal z funkcie policajta Borisa D.

Jeden z obžalovaných v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Predseda senátu uviedol, že do úvahy prichádzal aj trest odňatia slobody na doživotie v prípade Zsolta Nagya a Juraja Bugára. Avšak vzhľadom na ich priznanie a spoluprácu pri objasňovaní trestnej činnosti gangu im senát uložil miernejšie tresty. Nagy dostal 22 rokov a Bugár 21 rokov, pričom dvojica sa proti verdiktu neodvolala. Rovnaký trest 21 rokov uložil senát Pavlovi V. Najvyššie tresty, po 25 rokov, dostali Kristián K. a František Z., prezývaný Šrek. Po sedemnásť rokov vymeral súd Ronaldovi Sz., Antonovi M. a expolicajtovi Borisovi D.

Viac o téme: VäzbaSúd Najvyšší súdSátorovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu