Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Otec uniesol svoje dve deti do Egypta: Po siedmich rokoch sa vrátia domov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dve deti, ktoré ich otec ešte v septembri 2012 uniesol do Egypta, sa vo štvrtok v sprievode svojej slovenskej matky vrátili na Slovensko. Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, ktoré konzulárny prípad rodičovského únosu roky riešilo.

Deti sa podľa rezortu mohli na Slovensko vrátiť na základe rozhodnutia egyptského súdu, ktorý ich zveril do starostlivosti matky. K vypátraniu detí Y. I. a J. I. na území Egypta a ich dopraveniu späť na Slovensko zas prispela operatívna súčinnosť slovenských a egyptských orgánov. 

"Bezpečný návrat maloletých občanov do SR je potvrdením dobrých slovensko-egyptských vzťahov, ako aj vôle egyptskej strany zodpovedne pristúpiť k riešeniu zložitých a citlivých problémov, akými sú rodičovské únosy. V neposlednom rade je to aj výsledok efektívneho fungovania slovenskej diplomacie, jej konzulárnej služby a ďalších, do riešenia prípadu zapojených slovenských orgánov," reagoval na vyriešenie prípadu slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

Ministerstvo tiež informovalo, že slovenská diplomacia aj naďalej venuje maximálnu pozornosť a aktívne spolupracuje s egyptskými úradmi aj na vyriešení ďalšieho prípadu maloletého občana SR v Egypte A. A., ktorého uniesol jeho otec v roku 2008.

Viac o téme: DetiOtecúnosEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu