Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Väzeň Bašternák sa zbavuje zodpovednosti: Koniec v ďalšej firme, konateľom už je brat

Ladislav Bašternák na súde
Ladislav Bašternák na súde (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Podnikateľ Ladislav Bašternák si momentálne odpykáva päťročný trest odňatia slobody. Súd mu zhabal aj majetok, no väčšinu stihol prepísať na svoju rodinu. Ostal mu jeden byt, v ktorom stále býva poslanec Robert Fico, hoci už pre pár rokmi povedal, že sa z neho odsťahuje. Bašternák sa postupne "vymazáva" aj zo svojich firiem.

Bašternák totiž skončil aj ako konateľ firmy  BALAX s.r.o.. Podľa obchodného registra je jediným spoločníkom a konateľom spomínanej firmy jeho brat Peter. Bašternák skončil 15. apríla 2019. Podnikateľ je momentálne vo väzení, kam ho poslal súd za neoprávnené vratky DPH.

Poslednou firmou, v ktorej je podnikateľ stále aktívny je firma N-Bonaparte s.r.o., ktorá stavala aj známy komplex, v ktorom býva Robert Fico. Býval tam aj obvinený z objednávky vraždy novinára Marian Kočner, ktorého byt zdieľal spoločnú stenu s bývalým premiérom. 

Bašternákovi nedávno pribudlo aj nové obvinenie pre krátenie dane vo výške 200 - tisíc eur. Ide o prípad prevodu bytov v komplexe Five Stars Residence. 

Päť rokov natvrdo

Podnikateľ dostal päťročný trest a trest prepadnutia majetku a rovnako aj zákaz podnikateľskej činnosti na päť rokov. Bašternák ešte pred rozsudkom previedol všetky nehnuteľnosti na manželku a ďalšie spriaznené osoby. V osobnom vlastníctve mu zostal iba byt v komplexe Bonaparte, ktorý obýva bývalý premiér, v súčasnosti poslanec Národnej rady SR Robert Fico.

Minister spravodlivosti Gábor Gál, pred pár týždňami uviedol, že účelové prevody majetku v prípade odsúdenia Ladislava Bašternáka môžu byť právne anulované. Gál pripomenul takzvaný odporovateľný právny úkon, ktorý sa môže uplatniť v prípade, že majetok dlžník previedol účelovo. „Prípad sme preskúmali a teraz to má v rukách správca majetku,“ potvrdil Gál s tým, že jeho rezort prípad po právoplatnom rozsudku na Krajskom súde v Bratislave preskúmal.

Viac o téme: MajetokFirmaOdsúdenýLadislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu