Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Agresívny syn zaútočil na svoju matku: Za mrežami si posedí poriadne dlho

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

BANSKÁ BYSTRICA – Trest štyri roky a osem mesiacov odňatia slobody nepodmienečne za trestný čin lúpeže voči 44-ročnej matke potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 21-ročného Tomáša Varecu z Banskej Štiavnice.

Odvolací senát zároveň zamietol odvolanie prokurátora, ktorý požadoval pre obžalovaného trest sedem rokov nepodmienečne. Rozhodnutie je právoplatné a predseda senátu nariadil hneď výkon trestu, ktorý si násilník odpyká v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Konanie kvalifikované ako lúpež voči chránenej osobe sa stalo v máji minulého roku v Banskej Štiavnici. Tomáš sa stretol s matkou na autobusovej zastávke a požadoval do nej peniaze.Tvrdil, že nemá čo jesť a potrebuje zaplatiť faktúru za mobil. Matka najprv odmietla, na čo Tomáš zvýšeným hlasom zopakoval, že peniaze potrebuje. Matka vybrala tri dvadsaťeurové bankovky a jednu mu dala. Tomáš si ju vzal, ale s krikom, že je to málo, matku chytil rukou pod krk. Matka z obavy pred ďalším násilím mu dala ešte jednu dvadsaťeurovú bankovku a Tomáš potom odišiel.

Mladík na Okresnom súde v Žiari nad Hronom priznal svoju vinu. Prijal tiež uložený trest štyri roky a osem mesiacov ako aj povinnosť absolvovať protitoxikomanické liečenie. Znalec u neho zistil závislosť od viacerých návykových látok, predovšetkým od pervitínu, marihuany a alkoholu. Bol nezamestnaný, ale na drogy míňal všetky získané peniaze.

Voči prvostupňovému verdiktu sa odvolal prokurátor, ktorý žiadal pre Tomáša trest sedem rokov. Prísnejší trest zdôvodnil tým, že obžalovaný i napriek mladému veku stál už tri razy pred súdom, predovšetkým za útoky na matku. Jeho agresivita sa stupňovala a navyše lúpež na matku spáchal v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia za predošlý skutok.

Odvolací senát žalobcovi nevyhovel a prvostupňový rozsudok potvrdil. Predseda senátu uviedol, že trest je akceptovateľný aj vzhľadom na priznanie obžalovaného. Tomáš bude vo väzení ešte dlhšie, pretože je takmer isté, že mu premenia podmienku osemnásť mesiacov na nepodmienečný trest.
Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné.

Viac o téme: MatkaLúpežSynSúd útok Tomáš Vareca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu