Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Záchranná služba bije na poplach: FOTO Zranená žena a turisti v Tatrách, sneh je zle rozložený

Leteckí záchranári zasahovali v sobotu dvakrát. Zobraziť galériu (4)
Leteckí záchranári zasahovali v sobotu dvakrát. (Zdroj: FB/Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE)

VYSOKÉ TATRY – Leteckí záchranári zasahovali v uplynulú sobotu dva razy. Pomoc potrebovala zranená žena, ktorá sa počas zostupu škaredo pošmykla a skupinka turistov, ktorých záchranu komplikovalo nepriaznivé počasie. Horská služba v tejto súvislosti varuje, že trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo.

Zranená žena pod Téryho chatou

Pomoc popradských leteckých záchranárov potrebovala zranená 36-ročná turistka. Češka sa pod Téryho chatou nešťastne pošmykla a následným pádom si podvrtla členok. Keďže mala i zranené koleno, v zostupe už nedokázala pokračovať. Lekárka jej ho na mieste zafixovala a pomocou transportnej sedačky bola pacientka z terénu evakuovaná.

Leteckí záchranári zasahovali v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE)

Počas medzipristátia ju záchranári preložili na palubu vrtuľníka a letecky previezli na letisko v Poprade, kde bola odovzdaná privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci.  

Leteckí záchranári zasahovali v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE)

Skupinka zranených turistov v oblasti Štôlskej doliny

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE ďalej na svojom facebookovom účte priblížila, že záchranársky vrtuľník sa následne vrátil do Tatier, odkiaľ prišlo nové volanie o pomoc. Išlo o skupinku zranených turistov nachádzajúcich sa v oblasti Štôlskej doliny. „Vzhľadom na nepriaznivé poveternostné podmienky a silný nárazový vietor nebolo možné dostať sa na miesto priamo k zraneným,“ spresnili záchranári.

Preto boli piati členovia Horskej záchrannej služby vrtuľníkom postupne vyvezení približne 800 metrov od miesta, kde sa turisti nachádzali. Potom k zraneným postupovali pozemne. Keďže zlé poveternostné podmienky pretrvávali, leteckou technikou nebolo možné zraneným viac pomôcť. Záchranársky vrtuľník sa vzhľadom na bezpečnosť celej posádky na palube musel vrátiť späť na svoju základňu. Záchranná akcia turistov tak prebehla pozemne.

Lavínové nebezpečenstvo v Tatrách

Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, HZS o tom v stredu informovalo na svojej internetovej stránke. V ostatných pohoriach varuje pred miernym nebezpečenstvom.

HZS
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hzs)

Podľa HZS na stabilizovaný tvrdý až ľadový podklad pribudlo počas posledných dní do 25 cm nového snehu. Sneh je však veľmi nerovnomerne rozložený a nafúkaný na záveterných stranách pohorí, v žľaboch a muldách. A keďže pretrvávajú nízke teploty, nový sneh sa s ľadovým podkladom nemohol dobre previazať. Nebezpečenstvo je teda koncentrované tam, kde je nafúkané väčšie množstvo nového snehu.

Nebezpečná situácia pretrváva aj na severných svahoch, vo vysokých polohách, kde sa miestami v snehovej pokrývke nachádzajú kritické vrstvy hranatozrnného snehu. „Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch (nad 30°). Veľké lavíny sa však dajú očakávať hlavne v Západných a Vysokých Tatrách, kde snehu pribudlo najviac,“ doplnila HZS.

Viac o téme: TatryLavínyZáchrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu