Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zneužitie tiesňovej linky vás vyjde pekne draho: Polícia môže vyvodiť trestnú zodpovednosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V súvislosti s využívaním kontaktného čísla 158 sa policajti stretávajú aj s neopodstatneným využívaním tejto služby. Ako ďalej Policajný zbor SR informuje na sociálnej sieti, ide napríklad o žiadosti o odvoz alebo o volanie zo strany detí.

"Počas tohto hovoru práve možno niekde inde je osoba, ktorá potrebuje našu pomoc a často môže ísť aj o sekundy," konštatuje polícia. Ak je volajúci, ktorý zneužíva tiesňovú linku identifikovaný, je možné voči nemu vyvodiť trestnú zodpovednosť. Ak jednotlivec telefonicky kontaktuje políciu, mal by sa v prvom rade predstaviť a uviesť miesto udalosti, ktorú nahlasuje. To je podľa polície najpodstatnejšia informácia. "Aby sme vedeli, kam zaslať pomoc," uvádza polícia s tým, že podľa toho, aký druh udalosti volajúci nahlási, snažia sa odoslať adekvátnu zložku a vyhodnotiť ďalší postup. 

"Ak volajúci nevie presne stanoviť miesto udalosti alebo nevie, kde sa nachádza, je potrebné, aby sa na základe otázok operátora lokalizovalo čo najbližšie miesto," uvádza polícia s tým, že v tomto prípade je potrebné si všímať napríklad výrazné objekty v okolí alebo dopravné značky. "Jednoducho niečo, čo nám pomôže rýchlejšie alebo čo najskôr vyslať na miesto potrebné sily a prostriedky," dodáva polícia s tým, že súčasná technika na operačnom stredisku umožňuje komunikovať s oznamovateľom a zároveň zasielať informácie zasahujúcej hliadke.

Viac o téme: ZneužitiePolícia Tiesňová linkaTrestná zodpovednosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu