Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovák (25) z Prahy čelí obžalobe z prípravy teroristického útoku

Ilustračné foto. Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto. (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Muž zo Slovenska, v ktorého pražskom byte polícia objavila chemikálie na výrobu výbušniny a návodné videá, čelí obžalobe z prípravy teroristického útoku až propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu práv a slobôd človeka.

Na otázku to dnes uviedol dohliadajúcu prokurátor Martin Bílý. Stíhanému mladíkovi, ktorý je vo väzbe, hrozí päť až 15 rokov väzenia. Bílý už skôr zverejnil, že obvinený dvadsaťpäťročný Slovák žije dlhodobo v Česku. Teraz doplnil, že obžalobou sa bude zaoberať pražský mestský súd. 

Muž podľa neho propagoval teroristické organizácie Daeš a Kaukazský emirát. Obvodný súd pre Prahu 5 poslal obvineného koncom minulého roka do väzby. Podľa štátneho zástupcu väzba trvá aj naďalej.

Z uznesenia Ústavného súdu, ktorý sa muž na stíhanie aj väzbu neúspešne sťažoval, vyplýva, že obžalovaný konvertoval v roku 2015 k islamu a že na facebookovom profile zdieľal fotografie a príspevky, ktoré podľa kriminalistov propagovali terorizmus. 

Doma mal údajne nielen chemikálie na výrobu výbušniny s hromadným účinkom intenzity granátu, ale aj videá k tomu, ako vyrobiť bombu alebo ako výbušninu skryto upevniť na tele a odpáliť. Muž tvrdí, že má záľubu v pyrotechnike a že si chcel iba vyrobiť delobuch na oslavu Nového roka.

Viac o téme: VýbušninaPrahaSlovák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu