Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zlá správa pre kráľa Zemplína Mikuláša Varehu: Súd rozhodol o jeho žiadosti

Mikuláš Vareha
Mikuláš Vareha (Zdroj: SITA/Jozef Habočík)

PEZINOK - Špecializovaný trestný súd v Pezinku v pondelok na svojom verejnom zasadnutí zamietol návrh odsúdeného podnikateľa Mikuláša Varehu, označovaného v minulosti za kráľa Zemplína, na obnovu konania. Rozhodnutie ŠTS nie je právoplatné. Vareha, ktorý si odpykáva 12-ročný trest odňatia slobody v ústave v Sabinove, sa pondelkového verejného zasadnutia nezúčastnil. Dal súhlas svojmu obhajcovi na pojednávanie v jeho neprítomnosti.

Obnovu konania súd povolí len v tom prípade, že sa predložia nové zistené dôkazy a skutočnosti, ktoré by mali vplyv na právoplatný rozsudok. Súd v pondelok však zistil, že dôkazmi, ktoré predložil odsúdený Vareha, sa zaoberal už prvostupňový súd ŠTS aj odvolací Najvyšší súd SR.

"Argumenty pána Varehu som vnímal tak, že skutočne je to len určitý pokus o ďalšiu obnovu konania. Predložil len torzo listín, teda presnejšie dve z daňového konania, ktoré nemohli mať a, samozrejme, nemajú absolútny vplyv na zmenu pôvodného rozsudku," povedal po skončení pondelkového verejného zasadnutia prokurátor Úradu Špeciálnej prokuratúry Ján Šanta.

Musí si počkať do marca

Pondelkové rozhodnutie nie je právoplatné a prípadnou sťažnosťou odsúdeného a jeho obhajcu sa bude zaoberať NS SR. Vareha môže podľa vyjadrenia justičných zdrojov požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody v marci budúceho roka. Musel by spĺňať viacero podmienok a rozhodoval by potom súd v obvode, kde trest vykonáva.

ŠTS koncom mája tohto roka už raz obnovu konania zamietol. Vareha sa vtedy verejného zasadnutia osobne nezúčastnil, súhlasil však s konaním v jeho neprítomnosti. Z pojednávania vyplynulo, že obnovu konania žiadal povoliť z dvoch dôvodov. "Tým hlavným boli zdravotné ťažkosti, ktoré mal mať už pred vyhlásením pôvodného rozhodnutia a tým druhým nemajetnosť odsúdeného," vysvetlil predseda senátu. Na súde však neboli podľa senátu produkované žiadne nové dôkazy.

Zlý zdravotný stav

Vareha prostredníctvom svojho obhajcu predložil súdu viaceré lekárske správy, ktoré mali poukázať na jeho zlý zdravotný stav. "Prečítané lekárske správy sú o bežnom zdravotnom stave odsúdeného, ktoré zodpovedajú jeho veku. Obžalovaný sa pokúša rôznymi právnymi spôsobmi o prerušenie jeho výkonu trestu," povedal vtedy prokurátor vo svojom konečnom návrhu.

Podnikateľ je za mrežami približne sedem rokov, zadržali ho v roku 2011. Podľa rozhodnutia súdov si odpykáva 11-ročný trest odňatia slobody za trestné činy skrátenia dane a poistného a neodvedenia dane a poistného. Svojím konaním spôsobil ujmu veľkého rozsahu vo výške približne 57 miliónov eur. Keďže Vareha neuhradil peňažný trest 100.000 eur, po odpykaní spomínaného 11-ročného trestu by mal stráviť za mrežami ešte jeden ďalší rok.

Vareha všetko popieral

Pôvodný rozsudok ŠTS v kauze potvrdil vo februári 2014 aj NS SR. Obžaloba prokurátora ÚŠP Varehu vinila z fiktívnych obchodov medzi jeho firmami, ktorými mal štát poškodiť o 58,1 milióna eur. Zemplínsky veľkopodnikateľ figuroval ako konateľ a spoločník v 77 firmách a 11 z nich medzi sebou nakupovalo a predávalo štepné púčiky jabloní a lykožrúty v obrovskom objeme – vyše 55 miliónov euroočiek (štepov) a vyše 414 miliónov kusov lykožrútov.

V čase súdneho procesu Vareha presviedčal senát, že lykožrút nie je škodca, ale biologické krmivo. Kŕmili vraj ním bažanty, pštrosy a ryby. Prokurátor argumentoval, že "také množstvá sa u nás ani nevyskytujú a sú neobchodovateľné". Tvrdil tiež, že k žiadnemu biznisu reálne nedošlo, iba papierovo. Vareha svoju vinu popieral.

Viac o téme: PodnikateľSúd Mikuláš Vareha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu