Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záhadné zmiznutie v Púchove: Ľuboš (5) sa hral s bratom pred domom, 30 rokov po ňom márne pátrali

Dňa 27. augusta 1988 sa pred domom v Púchove stratil vtedy päťročný Ľuboš Bednár. Zobraziť galériu (5)
Dňa 27. augusta 1988 sa pred domom v Púchove stratil vtedy päťročný Ľuboš Bednár. (Zdroj: polícia)

BRATISLAVA – Od záhadného zmiznutia vtedy 5-ročného Ľuboša Bednára uplynulo 30 rokov. Chlapec sa 27. augusta 1988 hral so svojím bratom pred domom v Púchove. Keď nastal čas obeda a matka volala svojich synov k stolu, dočkala sa len staršieho. Po Ľubošovi akoby sa zľahla zem.

Od záhadného zmiznutia vtedy 5-ročného Ľuboša Bednára uplynulo presne 30 rokov. Chlapec sa hral so svojím bratom pred domom v Púchove. „Doterajším pátraním v mieste bydliska a celom obvode mesta Púchov bolo zistené, že nezvestný maloletý Ľuboš Bednár sa v dopoludňajších hodinách hral so starším bratom v blízkosti obytného domu v Púchove,“ uvádza polícia.

Ľuboš Bednár (5)
Zobraziť galériu (5)
Ľuboš Bednár (5)  (Zdroj: polícia)

Keď nastal čas obeda, matka zavolala na svojich synov z okna. „Starší syn aj prišiel, ale mladší Ľuboš zostal vonku, pričom svojmu bratovi uviedol, že on ide ešte niekde za obytný dom, pri ktorom sa hrali,“ píše polícia v prvom zázname prijatom v súvislosti s nezvestným Ľubošom Bednárom.

Keď to začul otec, urýchlene sa ho pobral hľadať pred dom. Podľa slov polície, nezvestného syna najskôr hľadal sám v blízkom okolí, potom s viacerými susedmi a nakoniec keď ho nenašiel, oznámil prípad na OO VB Púchov.  

Na OO VB boli vykonané prvotné úkony pátrania po nezvestnom chlapcovi. Žiaľ, bez kladného výsledku. Pátrali po ňom občania mesta, príslušníci VB a pomocných síl.

Dňa 27. augusta 1988
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: polícia)

Polícia pátrala po Ľubošovi 20 rokov

V histórii československej kriminalistiky ide o jeden z najstarších a ojedinelých prípadov, keď nebola objasnená nezvestnosť maloletej osoby. V súlade so stanovenými predpismi bolo pátranie po nezvestnom zastavené po uplynutí 20-ročnej lehoty, v roku 2008. „Pri príležitosti tohto smutného výročia sme sa rozhodli opätovne poukázať na prípad nezvestného Ľuboša Bednára a využiť rozšírenosť sociálnych sietí, prostredníctvom ktorých chceme o tomto prípade informovať čo najviac občanov nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Príklady z minulosti ukázali, že médiá a sociálne siete vďaka publikovaným materiálom pomáhajú aj pri pátraní po dlhoročne nezvestných osobách,“ povedala 1. viceprezidentka Policajného zboru Jana Maškarová.

Zvláštne znamenia

Ľuboš Bednár mal jazvu na hrane brady (dĺžka cca 0,5 centimetra); materské znamienko na ľavej strane chrbta v blízkosti lopatky elipsovitého tvaru (dĺžka cca 3 centimetra).

Podobný prípad z roku 1960 mal šťastný koniec

Zahraničné médiá pravidelne informujú o prípadoch dlhodobo nezvestných osôb, ktoré sa napokon skončili šťastným koncom. Vďaka medializácii sa aj na Slovensku podarilo vyriešiť podobný prípad.

Polícia pripomenula aj prípad z roku 1960, kedy zo záhrady rodinného domu zmizol taktiež päťročný chlapec, brat známeho umelca Igora K. O prípade informoval v roku 2016 slovenský celoštátny denník. Na základe publikovaného článku sa Igorovi K. ozvala rodina, s ktorou žil medzičasom už zosnulý nezvestný brat. Príbuzenstvo potvrdili aj testy DNA. „Podľa ich vyjadrení, nezvestný bol pravdepodobne unesený susedmi, neskôr umiestnený do detského domova so sfalšovaným rodným listom,“ informovala polícia s tým, že objasnenie prípadu trvalo 56 rokov.

Tlačová správa a sprievodná grafika budú dostupné aj v angličtine

Polícia informovala, že tlačová správa a sprievodná grafika budú dostupné aj v anglickom jazyku, postupne šírené prostredníctvom facebookovej stránky Policajného zboru vrátane plateného sponzorstva a taktiež zaslané partnerským orgánom a médiám v zahraničí.

Dňa 27. augusta 1988
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: polícia)
Dňa 27. augusta 1988
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: polícia)

Viac o téme: PátranieĽuboš Bednár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu