Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lupič z Liptova vinu dlho popieral: Osudnou sa mu stala vlastná DNA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BANSKÁ BYSTRICA – Nepodmienečný trest odňatia slobody vo výmere rok a štyri mesiace za podiel na krádeži vlámaním potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 28-ročného Pavla Kurinského z Ružomberka. Viackrát trestaný Ružomberčan poprel, že by bol s komplicmi vnikol násilím do predajne Billa v Lučenci, ale usvedčila ho vlastná DNA na náradí, ktoré zlodeji použili pri vlámaní.

Krádež vlámaním spáchal Kurinský s ďalšími dvoma zatiaľ nezistenými komplicmi krátko pred Vianocami v roku 2016. Vylomili vchodové a ďalšie dvere, odstránili stropné panely a poškodením elektroinštalácie zablokovali poplašné zariadenie. V kancelárii vypáčili bezpečnostnú skriňu a ukradli z nej stravné lístky rôznych spoločností v cene viac ako 170 eur. Poškodením dverí, obloženia stropu a elektroinštalácie spoločnosti Billa vznikla škoda viac ako 3 670 eur.

Na Okresnom súde v Lučenci Kurinský tvrdil, že na vlámaní sa nepodieľal a v Lučenci nikdy nebol. Prvostupňový súd sa oprel o výsledok znaleckého skúmania, ktoré jednoznačne potvrdilo prítomnosť rodáka z Liptova na mieste činu. Kurinského polícia vypátrala na základe jeho DNA, ktoré vlamač nechal na posuvnom kľúči. Kurinský sa odvolal s tým, že v Lučenci nebol, do Billy sa nevlámal a žiadal oslobodiť. Odvolací senát mu však nevyhovel a prvostupňový verdikt potvrdil. Kurinský musí Bille nahradiť škodu za krádež i za poškodenie objektu.

Nejde o ojedinelý prípad krádeží, kde stopy DNA usvedčili páchateľov. V máji takto Krajský súd v Banskej Bystrici potvrdil tresty odňatia slobody pre 25-ročného Františka Goceliaka z Pohronskej Polhory a 43-ročného Dušana Komoru z Košíc. Obaja recidivisti vlámania popreli, ale usvedčila ich vlastná DNA na mieste činu. Goceliak vnikol do priestorov mobilného operátora O2 Slovakia v Šálkovej pri Banskej Bystrici, kde na kľučke nechal krvnú stopu. Komora sa vlámal do priestorov kancelárie spoločnosti Niké v Lučenci a nechal tam ohorok z cigarety. Goceliaka odsúdili na šestnásť mesiacov a Komoru na jeden rok, u oboch ide o nepodmienečné tresty odňatia slobody.

Viac o téme: KrádežVlámanieVäzbaPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu