Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Hasiči vo Veľkom Mederi odstraňujú následky víkendovej kalamity

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

VEĽKÝ MEDER – V meste Veľký Meder momentálne odstraňujú následky víkendovej kalamity (21.–22.7.) spôsobené dažďovou i kanalizačnou vodou, pri ktorej zasahovali profesionálni a dobrovoľní hasiči z Trnavského kraja. V Dunajskostredskom okrese vykonali najviac zásahov (16) vo Veľkom Mederi.

Ako sa vyjadril primátor mesta Samuel Lojkovič, išlo najmä o strhnuté strechy, odstraňovanie konárov z komunikácií a v približne 50 prípadoch hasiči odčerpávali vodu z pivníc rodinných domov aj verejných budov, hlavne v Poliklinike na Poľovníckej ulici, kde bola podľa jeho slov situácia veľmi zlá. Momentálne sú už odstránené všetky následky, opravujú sa strechy.

Vykonávajú sa aj sanačné práce, nakoľko sa neodstraňovala iba dažďová voda po prívalových dažďoch, ale tiež kanalizačná. "Hlavnú príčinu vidíme v tom, že vodárne nezapli včas odsávacie čerpadlá, turbíny. Viac ako hodinu trvalo, kým sme tam niekoho našli, preto sa kanalizačná voda vracala cez záchody a sprchy do obytných domov." Primátor dodal, že len-čo boli turbíny spustené, situácia sa okamžite vyriešila. "Samozrejme, následky zostali, ale voda už nestála a nepokračovala v ničení," podotkol.

V Dunajskostredskom okrese zasahovali hasiči 17-krát, a to pri povodni vo Veľkom Mederi, Šamoríne, Hamuliakove, Dunajskej Lužnej, Veľkej Pake a Štvrtku na Ostrove, desaťkrát pri odstraňovaní prekážok, najmä popadaných stromov vo Veľkom Mederi, v Lúči na Ostrove, Dunajskej Strede, Malých Dvorníkoch a Kútnikoch. Odstraňovali aj spadnutú plechovú strechu vo Veľkom Mederi.

Ako uviedol Martin Krajčovič z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave, "prevažne išlo o vytopené pivnice rodinných domov, zaplavené cesty, popadané stromy, ktoré bránili premávke alebo ohrozovali domy a elektrické vedenie," dodal.

Viac o téme: KalamitaHasičiVeľký Meder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu