Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Muž, ktorý naháňal ženám v Bratislave strach: Príbeh sprevádzaný ľahostajnosťou, smiechom aj právom

Martin Macko na súde. Zobraziť galériu (2)
Martin Macko na súde. (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Bol november 2015. Do redakcie sa nám vo vysokom počte začali ozývať ženy, ktoré tlmočili svoje otrasné zážitky. V uliciach Bratislavy na nich útočil neznámy muž poriadne nechutným spôsobom. Potieral ich fekáliami alebo na ne vylieval moč. Rozbehla sa obrovská medializácia prípadu a vyšetrovanie, v ktorom polícia ukázala prstom na syna generála slovenskej armády Martina Macka. Takmer po troch rokoch padol definitívny verdikt.

O nechutné prípady vystrašených žien z ulíc Bratislavy sme sa začali okamžite zaujímať. Na situáciu sme sa pýtali polície. Sprvu všetky informácie tajila, na prípad uvalila informačné embargo. Topky ale komunikovali s poškodenými ženami a rozbehli sme medializáciu prípadu. 

Policajti vykonali rad vyšetrovacích úkonov, medzi ktoré patrilo aj vypracovanie identikitov možných páchateľov nechutných útokov na ženy. Dolapiť podozrivého sa podarilo na základe telefonátu ženy, ktorá polícii uviedla, že na zastávke električiek na Námestí svätého Františka v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves leží opitý a zapáchajúci muž. Bolo to v noci z 23. na 24. novembra 2015. Policajti dorazili na miesto, no muž tam už nebol.

Ako vtedy polícia informovala, podozrivého zašpineného muža následne vypátrali na zastávke mestskej hromadnej dopravy Segnerova v Karlovej Vsi. Okamžite vzniklo dôvodné podozrenie, že ide o páchateľa trestnej činnosti výtržníctva. Muža posadili do cely, no výsluchu sa okamžite podrobiť nemohol, pretože musel vytriezvieť. Potom nasledoval kolobeh vypočúvaní a výpovedí svedkov.

Muž, ktorý naháňal ženám
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Páchateľ sa priznal

Tri poškodené ženy v podozrivom jednoznačne spoznali muža, ktorý na ne mal zaútočiť fekáliami.  "K radu zabezpečených úkonov patrí aj vykonaná konfrontácia medzi obvineným a poškodenou, výsledkom ktorej bolo doznanie sa obvineného k spáchaniu skutkov na území Bratislavy," ozrejmila ešte v novembri 2015 vtedajšia hovorkyňa bratislavských policajtov Tatiana Kurucová. Obvinenie na seba nenechalo dlho čakať. Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie voči 24-ročnému Martinovi Mackovi z Bratislavy z celkom šiestich prípadov prečinu výtržníctva. Sudca rozhodol o jeho väzobnom stíhaní. Martin je syn zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Pavla Macka. Martin neskôr svoje priznanie odvolal. 

Polícia potvrdila Martinove útoky na týchto miestach

Ako informovala polícia, Martin čelil obvineniu z prečinov výtržníctva spáchaných:

- dňa 13. apríla v električke MHD č. 4 na trase v smere z centra mesta do mestskej časti Dúbravka za zastávkou Nad Lúčkami,

- dňa 4. mája na Svrčej ulici v Karlovej Vsi,

- dňa 24. mája na zastávke Damborského v mestskej časti Dúbravka, 

- dňa 28. júla na zastávke električiek s názvom Nad Lúčkami v smere do centra mesta v Karlovej Vsi,

- dňa 30. októbra na električkovej zastávke s názvom Segnerova v Karlovej Vsi,

- dňa 25. októbra na Záhradníckej ulici v bratislavskom Ružinove.

Podľa výpovedí, ktoré nám niektoré napadnuté ženy poskytli, myzofil útočil najmä na zastávkach mestskej hromadnej dopravy v Starom Meste, Novom Meste a Ružinove. Vyčíňal väčšinou podvečer, večer, ale aj v noci.    

Miesta útokov v Bratislave

Je dôležité spomenúť skutočnosť, že v rovnakom čase vyčíňal v uliciach Bratislavy aj iný páchateľ. V súvislosti s ďalšími útokmi na ženy bol v roku 2016 odsúdený fitness tréner Dušan Seliga. Ten sa ku skutkom priznal a oľutoval ich. 

Zdĺhavý súdny proces

Prokurátor Martina obžaloval z trestného činu pokračujúceho výtržníctva. Nasledoval zdĺhavý súdny proces. Tento týždeň v stredu Krajský súd v Bratislave v prípade obžalovaného Martina Macka v kauze myzofilných útokov močom či exkrementmi na ženy definitívne rozhodol. "Krajský súd v Bratislave odvolanie obžalovaného Martina Macka zamietol. Odvolací súd konštatoval, že v kontexte dôkazov, ktoré boli vykonané, bola dostatočne preukázaná vina obžalovaného, preto považuje uložený podmienečný trest odňatia slobody vo výmere osem mesiacov so skúšobnou dobou na 14 mesiacov a nariadenú ochrannú liečbu v súlade so zákonom," informoval hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Rozhodnutie Krajského súdu je právoplatné.

Okresný súd Bratislava IV v druhej polovici novembra minulého roka uznal Macka za vinného z myzofilných útokov močom či exkrementmi na ženy, ktoré sa odohrali v roku 2015 v Bratislave. Uložil mu podmienečný trest v dĺžke trvania osem mesiacov. Zároveň mu určil skúšobnú dobu 14 mesiacov a ochranné sexuologické liečenie ambulantnou formou.

Okresný súd Bratislava IV pôvodne vyniesol oslobodzujúci rozsudok. Proti jeho rozhodnutiu však podal odvolanie prokurátor a Krajský súd v Bratislave v októbri 2017 jeho rozhodnutie zrušil. Vo veci tak opätovne rozhodoval okresný súd a svoje predchádzajúce rozhodnutie zmenil. Macka uznal za vinného z pokračujúceho trestného činu výtržníctva a uložil mu podmienečný trest.

Viac o téme: ŽenyFekálieútok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu