Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

NAKA išla na istotu, v Košiciach zatkla Volodymyra hľadaného Interpolom: Ukrajina ho viní z terorizmu

 Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Reprofoto NAKA)

KOŠICE - Národná kriminálna agentúra zadržala tento týždeň v Košiciach na žiadosť Interpolu mimoriadne nebezpečného muža. Na Ukrajine mal s organizovanou skupinou spáchať závažné skutky, okrem iného je obvinený aj z terorizmu.

Vladimír G. (Volodymyr G.) je štátny príslušník Maďarska s trvalým pobytom v Košiciach. Na Slovensku vystupoval pod pozmeneným priezviskom. Zadržali ho na základe žiadosti Interpolu Kyjev. Zatýkací rozkaz na neho vydal ukrajinský súd. "Policajti Národnej protizločineckej jednotky NAKA a Národnej jednotky boja proti terorizmu a extrémizmu NAKA v súčinnosti s policajtmi Národnej ústredne INTERPOL 18. júna 2018 zatkli osobu z Ukrajiny, ktorá pod iným menom žila na území Slovenskej republiky," uviedol hovorca PPZ Martin Wäldl. 

U našich východných susedov mal Vladimír spáchať mimoriadne závažnú trestnú činnosť. "Zatýkací rozkaz vydal ukrajinský súd z dôvodu, že osoba je hľadaná pre podozrenie zo spáchania trestných činov úmyselného ublíženia na zdraví, hrozby zabitia, ilegálneho zajatia, držania rukojemníka, gangsterstva, terorizmu, útoku na verejných činiteľov a ďalších trestných činov," informoval hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko. Ako doplnil Wäldl, pri Vladimírovi išlo aj o trestný čin ublíženie na zdraví, únos, nedovolené ozbrojovanie, útok na policajtov a policajné vozidlá zo samopalmi a granátmi.

Závažné zločiny

Ako ďalej opísal, Vladimír G. sa v roku 2014 a 2015 v spolupáchateľstve s ďalším osobami spolčil a zorganizoval zločineckú skupinu. Spoločne spáchali sériu obzvlášť závažných zločinov na území Ukrajiny. Za trestné činy hrozí Vladimírovi G. trest odňatia slobody s hornou hranicou 15 rokov.

NAKA išla na istotu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto NAKA)

Prokurátor pre neho navrhol predbežnú väzbu, o ktorej rozhodoval súd. "Krajský súd dnes uznesením rozhodol, že berie do predbežnej väzby vyžiadanú osobu Vladimíra G. s Interpolom potvrdenou ukrajinskou štátnou príslušnosťou, štátnou príslušnosťou Maďarska s pobytovým preukazom občana EÚ s trvalým pobytom občana EÚ na území Slovenskej republiky," informovala nás hovorkyňa košického krajského súdu Anna Pančurová.

NAKA išla na istotu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto NAKA)

Väzba mužovi začala plynúť v momente jeho zadržania, teda dňa 18. júna o 18.30 hodine. Aktuálne je Vladimír vo väzbe v Košiciach. Proti uzneseniu podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Vladimír sa narodil v meste Sevastopoľ na polostrove Krym. Povolenie k pobytu v našej krajine má do roku 2022. Ako informoval portál kosice.korzar.sme.sk, cieľom útokov skupiny sa mal stať riaditeľ colného úradu v Zakarpatsku, ktorému mali spôsobiť ublíženie na zdraví. Napadnúť mali aj zástupcu riaditeľa Úradu prokurátora v Zakarpatskom regióne, tiež mu spôsobili zranenia. Podľa polície skupina vylúpila rekreačné centrum v zakarpatskom Volovbetskyi. V Užhorode prepadla spoločnosť a obsadila ubytovňu Národnej univerzity v Užhorode. Mala zajať štyroch mužov.

Vladimír mal riadiť skupinu v Mukačeve, Spoločne ohrozili životy príslušníkov miestneho policajného oddelenia, podpálili čerpaciu stanicu, obchody a súkromné budovy za použitia samopalov aj granátov. Jeden policajt pri útoku zahynul, ďalších sedem sa zranilo. Výsledkom útoku boli aj dve poškodené policajné autá, iné autá, majetok polície, ale aj  majetok súkromných osôb.

 

 


 

 

Viac o téme: ZásahTeroristaNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu