Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PPA vyplácala mafiánov, teraz dá kontroverznému podnikateľovi 300-tisíc: Na rekreačný rybníček

Alexej Beljajev Zobraziť galériu (6)
Alexej Beljajev (Zdroj: Foto: SITA/Robert Tappert)

BRATISLAVA - Poľnohospodárska platobná agentúra, ktorá rozdávala Talianom státisíce na eurofondoch, bude opäť štedrá. Tentokrát sa chystá poskytnúť kontroverznému podnikateľovi Alexejovi Beljajevovi vyše 330-tisíc eur na rekreačný rybník v okrese Liptovský Mikuláš v hodnote vyše 600-tisíc.

Poľnohospodárska platobná agentúra (PPA) spoločne s ministerkou pôdohospodárstva vyšetrovala škandál s agrodotáciami na východe Slovenska. Firma, v ktorej figuruje meno smeráčky Ľubice Roškovej, Agro Porúbka (Gard) poberala dotácie z PPA a momentálne čelí kauze subvenčného zneužívania agrodotácií. 

PPA poskytne státisíce kontroverznému podnikateľovi

PPA uzavrela 3. mája tohto roku zmluvu s firmou Sklo Porcelán kontroverzného podnikateľa Alexeja Beljajeva. Zmluva nadobudne účinnosť 10. mája 2018. Ide o poskytnutie nenávratného finančného príspevku vo výške 330 992,77 eur. Peniaze by mali ísť na doplnkové služby cestovného ruchu, a to konkrétne na rekreačný rybník na vodné športy a športový rybolov v obci Važec v okrese Liptovský Mikuláš. Celková výška výdavkov na realizáciu Aktivít Projektu je 601 804,97 eur, pričom niečo vyše 270-tisíc si hradí z vlastných zdrojov.

PPA vyplácala mafiánov, teraz
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: MŽP)

PPA vyplácala mafiánov, teraz
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: MŽP)

"Zmluvné strany sa na základe právoplatného Rozhodnutia o schválení Žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku vydaného podIa zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov dohodli na uzavretí tejto Zmluvy o poskytnutí NFP," uvádza sa v zmluve. Rybník by mal vzniknúť v rámci Programu rozvoja vidieka SR 2014 - 2020, ktorý je spolufinancovaný Európskym poInohospodárskym fondom pre rozvoj vidieka. 

PPA vyplácala mafiánov, teraz
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: MŽP)

"Predmetom Projektu Rybník Važec je vybudovanie umelej vodnej nádrže určenej na chov lososovitých rýb a športový rybolov za účelom poskytovania doplnkových služieb cestovného ruchu v rámci rekreačného priestoru Važec – Pod Kopou. Navrhovaných je 6 stavebných objektov," uvádza sa dokumente o primeranom posúdení vplyvov na európske územie, ktorý vypracovala na základe Beljajevovho projektu Mária Zuskinová, Z&M consult Likavka.

PPA vyplácala mafiánov, teraz
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: MŽP)

Galéria: Rybník Važec

Kontroverzný Beljajev

Alexej Beljajev sa do biznisu dostal v roku 1995, keď sa posadil do kresla predsedu predstavenstva spoločnosti ZŤS Sabinov. Spoločnosť sa stala základným kameňom jeho podnikania. Okrem nej figuruje ako člen dozornej rady či predstavenstva aj v mnohých ďalších firmách na Slovensku. V roku 2006 sa firma Optifin Invest, ktorá patrí jemu a Michalovi Lazarovi, stala 80-percentným majiteľom Tatravagónky v Poprade. Popradský producent železničných vagónov mal predtým vážne problémy. Dlhé roky ho tunelovi mafiáni a iní pochybní podnikatelia. Firma sa ocitla na pokraji bankrotu, z ktorého ho dostala práve Beljajevova firma.

PPA vyplácala mafiánov, teraz
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: MŽP)

Meno Alexeja Beljajeva figuruje v takmer dvadsiatich spoločnostiach, s ktorými sa spájajú kontroverzie ako sponzoring politických strán, nadštandardné vzťahy s politikmi či podozrenia z rôznych korupčných škandálov. Za vlády Mikuláša Dzurindu boli Beljajev s Lazarom označovaní ako súčasť takzvanej skupinky podnikateľov, ktorá škodila štátnym záujmom a vyšetrovala ju tajná služba.

Kauza Columbex

Jednou z kontroverzií bola kauza okolo spoločnosti Columbex International. Beljajev bol členom dozornej rady bratislavskej firmy do roku 2014. Firma v roku 2006 uzavrela s ministerstvom pôdohospodárstva zmluvu na dodávku informačných systémov v hodnote 30 miliónov eur. Firma sa dostala k štátnej zákazke cez podozrivý tender vyvesený iba na nástenke.

Napriek tomu, že prípad stále vyšetrujú, dostala v roku 2013 firma Columbex od ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka ďalšiu zákazku – správu IT systémov. Málokto vie, že v dozornej rade sedí práve Alexej Beljajev. Firemnej konkurencii sa nepozdávala ani deväťmiliónová dotácia štátu pre Beljajevovu firmu Railway Casted Components. Firma za peniaze postavila závod v Prakovciach. 

Putin, Fico, Babiš

Spoločne s Vladimírom Poórom vlastní spoločnosť Železničné opravovne a strojárne Zvolen, ktorú riadi spoločne s Vladimírom Poórom, opravuje aj zariadenia štátnych železníc. Express Slovakia prenajíma vozne Cargu a firma EBA likviduje nebezpečný odpad ministerstva obrany či atómových elektrární. Údajne za úspechom jeho firiem stojí to, že Alexej Beljajev udržiava nadštandardné vzťahy s expremiérom Robertom Ficom. Beljajev sa dobre pozná aj s ruskými štátnymi predstaviteľmi, údajne dokonca aj s Vladimirom Putinom. V roku 2017 sa stal prezidentom Zväzu strojárskeho priemyslu. Medzi inými udržiava Blejajev podľa medializovaných informácií vzťahy aj s Andrejom Babišom.

Viac o téme: Alexej BeljajevPoľnohospodárska platobná agentúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu