Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Martin napadol manželku, ťahal ju za vlasy po schodoch: Súd vymeral peňažný trest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BANSKÁ BYSTRICA - Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes vymeral peňažný trest dvetisíc eur za napadnutie manželky Zuzany pre 46-ročného Martina Hahna z Valaskej pri Brezne. Odvolací senát zároveň potvrdil prvostupňový verdikt o vine obžalovaného, že spáchal prečin ublíženia na zdraví chránenej osobe v štádiu pokusu.

Martin Hahn atakoval manželku ešte v auguste 2014, keď ju napadol na dvore, chytil za vlasy a udieral päsťami po hlave. Vyhrážal sa jej zabitím a keď spadla, ťahal ju za vlasy po schodoch do domu. Spôsobil jej otras mozgu, pomliaždenia tváre a tvárového nervu. Po útoku volala priateľke, že je jej zle a zvracia. Priateľka privolala záchranku a napadnutú ženu hospitalizovali. Po prepustení z nemocnice Zuzana bývala u priateľky, ktorej povedala, že od manžela odišla, lebo ju bil. Týždeň po ataku Zuzana podala žiadosť o rozvod a súd v decembri toho istého roku takmer 20-ročné manželstvo rozviedol.

Ešte v auguste 2014 Martin Hahn podal na Zuzanu trestné oznámenie, že sa nestará o dcéru. Zuzana trestné oznámenie na Martina za útok na seba podala až v septembri 2016. Začalo sa trestné stíhanie pre týranie blízkej osoby, ktoré neskôr prekvalifikovali na prečin ublíženia blízkej osobe. Zuzana však odmietla vypovedať v prípravnom konaní aj na hlavnom pojednávaní. Tvrdila, že jej bolo exmanžela ľúto, aby nebol trestaný, lebo ako príslušník strážnej služby musí mať čistý register. Keby prišiel o zamestnanie, nemohol by platiť výživné na maloletú dcéru.

Okresný súd v Brezne v decembri 2017 uznal Martina za vinného za prečin ublíženia blízkej osobe. Pritom sa oprel o vyjadrenia znalca, svedkov a iné dôkazy. Uložil mu jeden rok odňatia slobody s podmienečným odkladom výkonu trestu na rok. Proti verdiktu sa Martin odvolal a žiadal oslobodiť. Tvrdil, že proti nemu nebol jediný zákonný dôkaz. Krajský súd však vinu potvrdil, ale zmenil trest z podmienečného na peňažný vo výške dvetisíc eur. Podľa odvolacieho senátu podmienečný trest bol pre doteraz netrestaného Martina neprimerane prísny.

Viac o téme: NapadnutieSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu