Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvý odsúdený na doživotie po revolúcii, po 27 rokoch na slobodu! Detaily brutálnej vraždy

Ľubor Masár Zobraziť galériu (4)
Ľubor Masár (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

TRNAVA – Pred 28 rokmi došlo k brutálnej vražde mladej Holanďanky na parkovisku v Rakúsku. Vrahovia manželov lúpežne prepadli, ženu znásilnili a zavraždili. Jej dobitého manžela v domnení, že je mŕtvy, pohodili vedľa cesty. Muž ale prežil a neskôr vrahov usvedčil. Súd poslal za hrdelný skutok za mreže na najprísnejší trest dvoch Slovákov. Išlo o prvých na doživotie odsúdených po roku 1989. Jeden z nich Ľubor Masár sa teraz chce po 27 rokoch za mrežami dostať na slobodu. Na prípad sme upozornili pred tromi rokmi, keď mali obaja vrahovia po prvýkrát možnosť žiadať o podmienečné prepustenie a reálne sa tak dostať na slobodu.

O Masárovej žiadosti o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody bude rozhodovať Okresný súd v Trenčíne. Ten momentálne podľa hovorcu súdu Romana Tarabusa čaká na hodnotenie odsúdeného z ústavu, v ktorom si trest odpykáva. 


Prečítajte si aj: Šokujúca hrozba pre Slovensko: Prvý brutálny vrah s doživotím na slobodu, po 25 rokoch v base!


Lúpežná vražda

Masár bol odsúdený spoločne s Jánom Molnárom za lúpežnú vraždu v auguste 1990 na odpočívadle v Rakúsku. Kým Holanďan René Widdershoven útok dvojice Slovákov napriek ťažkým zraneniam prežil, jeho manželka Gabrielle na následky zranení zomrela.

Obeť vrahov, Holanďanka Gabrielle
Zobraziť galériu (4)
Obeť vrahov, Holanďanka Gabrielle  (Zdroj: Foto: internet)

Trestný zákon umožňuje podmienečné prepustenie doživotne odsúdeného po odpykaní 25 rokov trestu. Súdy však okrem splnenia formálnych podmienok posudzujú aj splnenie materiálnych podmienok, a to preukázateľné polepšenie a predpoklady pre riadny život po prípadnom prepustení na slobodu.

Masár požiadal, zrejme omylom, o podmienečné prepustenie už v roku 2014, súd vtedy jeho žiadosť zamietol, pretože nemal za sebou 25 rokov trestu. Na slobodu sa nedostal ani spolu s ním odsúdený Ján Molnár. Jednu zo žiadostí o podmienečné prepustenie vzal späť, ďalšiu mu minulý rok Okresný súd v Trnave zamietol a Molnár jeho verdikt akceptoval.

Ján Molnár, za ním
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Masár a Molnár boli na doživotie odsúdení v januári 1991 a na Slovensku boli prvými po roku 1989 s takýmto trestom. Ich brutálny čin v tom čase pobúril nielen Slovensko, ale aj Európu.

Ján Molnár, za ním
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

V knihe rozhovorov s odsúdenými Zatratení Ľubor Masár tvrdí, že pri vražde bol, ale on osobne nevraždil. Reného ani jeho manželku Gabrielle podľa jeho vyjadrenia ani raz neudrel.

Viac o téme: Ján MolnárĽubor Masár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu