Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vinu na streľbe v Pohronskej Polhore majú i politici, tvrdí šéf Únie Rómov na Slovensku

Páchatelia vypálili z idúceho auta vypálili niekoľko rán zo samopalu. Zobraziť galériu (23)
Páchatelia vypálili z idúceho auta vypálili niekoľko rán zo samopalu. (Zdroj: Facebook Polícia Slovenskej republiky)

BRATISLAVA - Incidenty podobné tomu, aký sa odohral v obci Pohronská Polhora (okres Brezno) sú iba vyústením neriešenia rómskej problematiky a s tým súvisiacim nárastom extrémizmu a radikalizmu, voči ktorému nevedia politici účinne zasiahnuť, prípadne ho dokonca nepriamo podporujú. Uviedol to predseda občianskeho združenia Únia Rómov na Slovensku František Tanko.

"To, čo sa v poslednom období deje voči Rómom, je absolútne neprijateľné," zdôraznil Tanko, pričom okrem streľby na dom rómskej rodiny v Pohronskej Polhore spomenul aj prípad z Medzilaboriec, pri ktorom mali podľa neho prívrženci Kotlebovej ĽS NS agresívne vystupovať voči Rómom.

Výrazný podiel viny za súčasnú situáciu prisudzuje i úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Ábelovi Ravaszovi. "Tento úrad je totálne nečinný, preto vyzývam premiéra Roberta Fica, aby zvážil ďalšie zotrvanie pána Ravasza na tomto poste,“ uviedol. Tanko zároveň ocenil promptný zásah polície a súdu po incidente v Pohronskej Polhore.

V utorok (10. 10.) vo večerných hodinách došlo v Pohronskej Polhore k streľbe na rodinný dom rómskej rodiny. Z idúceho auta vypálili niekoľko rán zo samopalu. Jeden z projektilov prešiel cez okno priamo do domu, ostatné sa zavŕtali do steny. Pri incidente sa nikto nezranil. Polícia zadržala posádku auta, z ktorého sa strieľalo. Dvoch mladíkov, ktorí sa v spomínanom aute viezli, už polícia obvinila a vzala do väzby za nedovolené ozbrojovanie, obchodovanie so zbraňami a trestný čin výtržníctva spáchaného formou spolupáchateľstva. U jedeného z nich, v rodinnom dome v susediacej obci Michalová našla polícia náboje i strelnú zbraň.
 

Viac o téme: František TankoPohronská Polhora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu