Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meteorológovia prišli s prekvapivými výsledkami: August sa zaradil medzi najteplejšie v histórii

(Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - August 2017 bol na území Slovenska mimoriadne teplý a najmä na západe tiež veľmi suchý. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke spresňuje, že z pohľadu priemerných teplôt bol na väčšine analyzovaných meteorologických staníc august 2017 vyhodnotený ako tretí až piaty najteplejší aspoň od roku 1951.

"Relatívne najteplejší bol na západnom a strednom Slovensku, kde odchýlka teploty vzduchu od normálu (za obdobie 1961-1990) na veľkom území výrazne presahovala hodnotu +3 stupne Celzia. Naopak, august 2017 bol relatívne chladnejší na východnom Slovensku, predovšetkým v oblasti Východoslovenskej nížiny," spresnili odborníci SHMÚ.

Absolútne najnižšia priemerná mesačná teplota vzduchu, okrem vysokých horských polôh, bola zaznamenaná v Tatranskej Javorine (15,1 stupňa C), najvyššia v Žihárci (23,7 stupňa C). Vo vysokých horských polohách bola priemerná mesačná teplota vzduchu v auguste 3,2 stupňa C na Chopku, resp. 3,6 stupňa C na Lomnickom štíte. Absolútne teplotné minimum, opäť mimo vysokých horských polôh,  bolo zaznamenané vo Vernári (0,8 stupňa C, dňa 24.8.), najvyššie maximum v Senici (38,8 stupňa C, dňa 3.8.).

"V priebehu augusta 2017 sme zaznamenali na Slovensku 25 tropických dní, najviac z nich namerali na stanici v Dolných Plachtinciach (21). Tropických nocí bolo v auguste 14, najčastejšie (9-krát) ich zaznamenala stanica v bratislavskej Mlynskej doline," uviedli meteorológovia. Poukázali tiež na to, že horúci august na Slovensku kopíroval situáciu na väčšine územia Európy. "August 2017 bol vyhodnotený ako tretí najteplejší august aspoň od roku 1880," upozornili.

Informovali tiež o tom, že z pohľadu priestorového mesačného úhrnu bol august zrážkovo podpriemerný. "Najmenej zrážok spadlo na západnom Slovensku, priestorový úhrn zrážok tu dosiahol 49 mm, naopak najviac zrážok zaznamenali na východnom Slovensku (79 mm).“

August bol tiež bohatý na búrky, vyskytli sa počas 18 dní. "Na základe údajov z detekčného systému LINET sa najviac dní s búrkou vyskytlo v oblasti Liptovskej kotliny a severného Šariša (8 dní s búrkou), naopak najmenej v oblasti Žiarskej a Zvolenskej kotliny a na juhu Košickej kotliny (1 až 3 dni s búrkou)," dodali meteorológovia.

Viac o téme: AugustLetoPočasieSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu