Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bezpečnostný analytik reaguje na policajnú naháňačku, pri ktorej zomrel Tomáš (†17)

Juraj Zábojník
Juraj Zábojník (Zdroj: Archív JZ)

BRATISLAVA – Ak vyhasne život mladého nič netušiaceho človeka následkom výstrelu policajta vo výkone služby, je to určite tragédia. Vyslovil dnes svoj názor na nedávnu tragédiu na ceste neďaleko Novej Bane, kde pri streľbe zahynul 17-ročný Tomáš, bezpečnostný expert a bývalý šéf slovenských ochrankárov Juraj Zábojník.

"Ak však umrie na cestách pri ťažkých čelných zrážkach niekoľko ľudí z dôvodu bezohľadnej jazdy šialencov, je to v prvom rade nepozornosť a bezohľadnosť voči ostaným ľuďom, ktorí aj keby si akokoľvek dávali na cestách pozor, nemôžu tomu zabrániť, a to znamená, že máme niekoľko tragédií pohromade. Pomáhať a chrániť. To je nápis na vozidlách polície, ktorý by mal vystihnúť náplň práce a reálny výkon služby policajtov. Nemajú to mnohokrát jednoduché, pretože sa musia rozhodovať v krátkom čase a nie inak ako správne. Po akomkoľvek víťazstve je obyčajne tisíc generálov, ktorí si robia zásluhy, no po prehre niet vinníka," povedal expert.

"Pri svojom hodnotení práce polície som sa snažil byť vždy objektívny, pretože som bol jeden z nich, poznám túto náročnú prácu a nepatrím k tým 'bezpečnostným analytikom', ktorí majú modrú knižku a rozumejú bezpečnostnej politike asi tak ako bežný občan pohybu ceny uhlia na japonskej burze. Preto budem objektívny i teraz. Tento mladý človek, ktorý to všetko zavinil, nemal oprávnenie viesť motorové vozidlo a chcem veriť, že už nikdy mať ani nebude. Motorové vozidlo je zbraň, ktorá dokáže hromadne zabíjať. Preto disciplína pre vodičov a dodržiavanie vyhlášky a zákona je na prvom mieste. To znamená, že poriadok môže byť len vtedy, ak budeme všetci dodržiavať zákonné ustanovenia a rešpektovať pokyny polície," povedal Zábojník.

Podľa jeho slov polícia má plné právo po vyčerpaní všetkých možností smerujúcich k zastaveniu bezohľadného vodiča ohrozujúceho svojou jazdou naše životy použiť zbraň. "Samozrejme musia byť splnené všetky podmienky smerujúce k ušetreniu života či už vodiča, alebo ostatných pasažierov vezúcich sa v prenasledovanom vozidle," poznamenal.

"Polícii obyčajne chýbali záznamy z kamery. Je najvyšší čas začať profesionalizovať policajný zbor, riešiť základné triviálne otázky, lebo niekde je vážna chyba. A rodičom len jeden odkaz. Majte svoje deti pod kontrolou a hlavne sa zaujímajte, s kým si sadnú do motorového vozidla, lebo sa vám nevrátia domov a obyčajne za to nebude môcť polícia, ale ľudia nerešpektujúci zákon v tomto štáte, ktorých nie je málo," zdôraznil Zábojník.

Po streľbe policajtov na unikajúce auto neďaleko Novej Bane zomrel v noci zo soboty na nedeľu (18.6.) 17-ročný mladík. Udalosť sa stala po tom, ako policajná hliadka spozorovala auto, ktoré viedol 19-ročný Michal z okresu Zlaté Moravce. Ten bol polícii známy, keďže už predtým šoféroval motorové vozidlo v čase, keď mal uložený zákaz.

Policajná hliadka preto chcela vodiča zastaviť a skontrolovať. Vybrala sa za autom v smere na obec Orovnica, zapla výstražné zvukové a svetelné znamenie, na ktoré vodič reagoval zrýchlením a následne aj riskantným predbiehacím manévrom. Policajti preto použili niekoľko varovných výstrelov do vzduchu. Keďže vodič nereagoval, použili varovný výstrel na auto. Auto následne havarovalo neďaleko obce Hronský Beňadik v časti Psiare.

Vo vozidle sa nachádzali ďalšie tri osoby, 16-ročná spolujazdkyňa sediaca vedľa vodiča a dvaja spolujazdci sediaci na zadných sedadlách. Jeden z nich, 17-ročný Tomáš utrpel zranenie. Policajti privolali rýchlu zdravotnú pomoc, pričom až do príchodu jej posádky sa snažili mladého muža na mieste oživovať. Ten však na mieste zraneniu podľahol. 

Viac o téme: StreľbaJuraj Zábojník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu