Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Železnice sú čoraz nebezpečnejšie: Kolízií s vlakmi pribúda, o život prišli traja ľudia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Urs Flueeler/Keystone via AP)

BRATISLAVA - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) evidujú za prvý štvrťrok 2017 na železničných priecestiach 16 nehôd, z toho 10 v januári. V porovnaní s rokom 2016 sa počet nehôd zdvojnásobil. Zrážky s vlakom si vyžiadali životy dvoch chodcov a jedného vodiča. Piati ľudia utrpeli ťažké zranenia. Dne o tom informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Všetky nehody podľa nej zavinili chodci a vodiči, ktorí sa zbytočne ponáhľali či podcenili nebezpečenstvo svojho správania pri prejazde cez železničné priecestie. K vysokému počtu nehôd prispelo aj studené počasie, s ním spojené nebezpečenstvo šmyku, či dlhšia brzdná dráha áut, hoci maximálna povolená rýchlosť pri prejazde cez priecestie je 30 kilometrov za hodinu.

"Bezpečnosť železničných priecestí je dlhodobo jednou z priorít ŽSR. Robíme, čo môžeme, zvyšujeme stupeň zabezpečenia priecestí, úplne rušíme priecestia na modernizovaných tratiach pre rýchlosť vlakov do 160 km/h. Je zarážajúce, že až v 12 prípadoch sa nehody stali na zabezpečených priecestiach, ktoré mali výstražnú zvukovú a svetelnú signalizáciu, alebo dokonca aj závory. Aj z mojej pozície prosím a vyzývam všetkých občanov, aby si dávali na priecestiach pozor. Ak sa budú správať zodpovedne, nemusíme mať žiadne nehody a s nimi spojené tragédie," uviedol generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.

Hovorkyňa železníc tiež informovala, že za prvé tri mesiace roku 2017 došlo aj k 21 prípadom zrážky vlaku s osobou v koľajisku, mimo železničných priecestí. V 18 prípadoch išlo o smrteľné a v troch prípadoch o ťažké zranenie. V rovnakom období minulého roka ŽSR evidovali v tejto kategórii 24 nehôd, 15 smrteľných a deväť ťažkých zranení.

 Ak sa stane nehoda alebo ohrozujúca udalosť na železničnom priecestí či v jeho blízkosti, jej účastníci alebo svedkovia by podľa Pavlikovej mali ihneď volať linku 112 a nadiktovať jedinečné identifikačné číslo priecestia (JIČ). Záchranné zložky a železničiari vďaka nemu môžu okamžite zistiť miesto nehody, rýchlo zasiahnuť a v prípade bezprostredného ohrozenia aj zastaviť železničnú dopravu. JIČ je vyhotovené zo samolepiacej fólie z retroreflexného materiálu, takže je dobre viditeľné aj v noci. Nalepuje sa na zadnú stranu (t.j. strana od železničnej trate) výstražného kríža.

Viac o téme: VlakŽeleznice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu