Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Cez víkend nás čaká ďalšia prudká zmena teplôt: Šoféri, pozor na zasnežené cesty!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Ochladenie z konca pracovného týždňa sa podpíše aj na víkendovom počasí. Spočiatku bude ešte prevažovať oblačnosť s prehánkami, ale v nedeľu sa začne vyčasovať. Pozrite sa, ako sa zmeny prejavia na teplotách.

Vo vyšších polohách podtatranského regiónu zaznamenali cestári za posledných 24 hodín zhruba 10 centimetrov novo napadnutého snehu. „Pretrváva veľká oblačnosť, na miestach s nadmorskou výškou od zhruba 600 metrov naďalej intenzívne sneží,“ informoval dnes agentúru SITA Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK) za oblasť Poprad. Práve kvôli nepriaznivým prognózam počasia opätovne aktivoval od stredy 5. apríla výkon zimnej údržby ciest v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča.

Krutá realita Slovenska: Jarné upratovanie v plnej paráde, FOTO táto drzosť nemá obdoby

„Všetky cesty sú zjazdné. Cesty sú mokré, na cestách v oblasti Vysokých Tatier sa miestami nachádza kašovitý sneh do troch centimetrov. Nepretržite pokračujeme v udržiavaní ich zjazdnosti,“ uviedol ďalej Barilla. V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča bolo podľa jeho slov počas 24 hodín vo výkone nasadených 10 sypačov. „Prepluhovali sme 422 kilometrov ciest, posypali sme 387 kilometrov ciest chemickým posypovým materiálom (soľou), a 324 kilometrov inertným materiálom (kamenivom),“ doplnil.

Piatok

V piatok k nám bude od severozápadu prúdiť chladný a vlhký vzduch. Záver pracovného týždňa bude oblačný až zamračený, na viacerých miestach s dažďom alebo prehánkami.
Od zhruba 900 metrov rátajte aj so snežením. Pocitovo bude chladno. Najvyššia denná teplota vystúpi na 7 až 12, na severe miestami na okolo 5 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov dosiahne okolo -2 stupne Celzia. Viať bude severozápadný až severný vietor s rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), na západe a severe ojedinele v nárazoch zosilnie na okolo 14 m/s (50 km/h). 

Cez víkend nás čaká
Zobraziť galériu (5)

Na horách severného a stredného Slovenska môže dnes fúkať silný vietor. Meteorológovia očakávajú, že v polohách nad 1500 metrov dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 90 až 110 kilometrov za hodinu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá do soboty (8.4.) poludnia. Meteorológovia varujú na severnom a strednom Slovenku aj pred snehovými jazykmi a závejmi, a to najmä na horských priechodoch. „Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ upozorňuje SHMÚ.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom a snehovými závejmi a jazykmi platí pre sever Slovenska.
Zobraziť galériu (5)
Výstraha prvého stupňa pred vetrom a snehovými závejmi a jazykmi platí pre sever Slovenska.

Sobota

V sobotu k nám začne prúdiť teplejší vzduch. Bude prevažne oblačno. Lokálne, najmä na severe, hrozia prehánky alebo dážď, od približne 1 300 metrov môže snežiť, na východe spočiatku aj v nižších polohách. Popoludní budú zrážky ubúdať a oblačnosť sa čiastočne zmenší. Najnižšia nočná teplota sa vyšplhá na 5 až 0, na juhozápade na okolo 7 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota dosiahne 12 až 17, na severe 7 až 12 stupňov Celzia. Severozápadný vietor bude viať silou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 12 m/s (45 km/h) a k večeru zoslabne. Na horách bude v noci aj naďalej pretrvávať búrlivý vietor až víchrica.

Cez víkend nás čaká
Zobraziť galériu (5)

Nedeľa

Nedeľa by mala byť polooblačná až oblačná, zrána v dolinách a kotlinách ojedinele s hmlou
alebo nízkou oblačnosťou. Najnižšia nočná teplota poklesne na 6 až 1, v dolinách a kotlinách ojedinele na okolo -1 stupeň Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 15 až 20, na severe miestami na okolo 13 stupňov Celzia. Viať by mal slabý vietor.

Cez víkend nás čaká
Zobraziť galériu (5)

Vo vysokohorskom teréne trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier nastalo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, približne od výšky 1500 m n. m. Lavíny sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch a žľaboch prevažne záveterných orientácií, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. 

V Nízkych Tatrách a Fatrách nastalo mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne, niekde je snehová pokrývka vyfúkaná do tvrdého nosného podkladu, na iných miestach môže byť vplyvom vetra sneh premiestnený do terénnych pascí, žľabov a múld. Vo Fatrách nový sneh napadol už na trávnatý podklad, v priebehu dňa sa môže vplyvom oteplenia samovoľne zosúvať!

Nebezpečenstvo s predpokladaným vetrom a snežením mierne stúpa

Na horách bolo dnes ráno zamračené, hmlisto a so snežením. Teplota vzduchu na Lomnickom štíte bola -11,9 stupňov Celzia. Za posledných 24 hodín pripadlo od 15 cm v Nízkych Tatrách a do 20 cm nového prachového snehu vo Vysokých a Západných Tatrách v polohách nad 1600 m n. m.. Za poslednú periódu sneženia napadlo od desať do 30 cm nového prachového snehu. Fúkal čerstvý až prudký vietor severozápadných smerov so silnejúcou tendenciou. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od cca 1500 m n. m. a je stabilizovaná, nosná, ale v stredných polohách všetkých Tatier znamená tvrdú a klzkú podkladovú vrstvu, s ktorou sa nový sneh nepreviazal. Niekde je sneh vplyvom vetra vyfúkaný do tvrdého ľadu, inde však vietor mohol vytvoriť náveje, preveje a dosky rôznych tvrdostí o hrúbke viac ako  jeden meter najmä v odtrhových pásmach žľabov a múld. 

 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu