Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obchod s bielym mäsom sa prebieha aj na Slovensku: Zamestnávanie utečencov je špičkou ľadovca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície (ÚHCP) Policajného zboru v uplynulých dňoch zasahovali v prípadoch prevádzačstva a obchodovania s ľuďmi. Informoval o tom dnes hovorca Prezídia Policajného zboru (PZ) Michal Slivka.

"K trestnému činu prevádzačstva malo dochádzať nelegálnym zamestnávaním cudzincov. Minimálne od roku 2015 mali zástupcovia pracovnej agentúry získavať v Srbsku záujemcov o prácu a prepravovať ich priamo do výrobných závodov na Slovensku. Občania Srbska sa smú bez víz na Slovensku zdržiavať v jednom polroku maximálne 90 dní. Na zamestnanie však potrebujú povolenie na pobyt od cudzineckej polície. Výnimkou je prípad, ak zamestnávateľ z iného štátu EÚ vyšle zamestnanca na Slovensko na poskytovanie služieb," uviedol Slivka. Dodal, že vyšetrovatelia budú zisťovať, či sa to týka aj srbských pracovníkov v tomto prípade a či boli dodržané všetky zákonné postupy a smernice EÚ.

Podľa Slivku vykonali policajti v Trnavskom kraji domovú prehliadku a prehliadku kancelárií pracovnej agentúry. Zaistili dokumenty a počítačové údaje súvisiace s trestnou činnosťou, skontrolovali ubytovne a Srbov vypočuli ako svedkov. Vyšetrovateľ, ktorý začal trestné stíhanie vo veci prevádzačstva, zatiaľ nikoho neobvinil. V prípade obvinenia by páchateľom hrozilo odňatie slobody na dva až osem rokov.

Hovorca Prezídia PZ informoval aj o prípade obchodovania s ľuďmi. "Päťdesiatročný Viktor mal využiť zlú sociálnu situáciu 22-ročnej ženy. Mal ju u seba ubytovať, no musela spať na zemi a mala dostávať len minimum jedla. Pod hrozbou fyzického násilia, ku ktorému malo aj dochádzať, ju mal každodenne nútiť poskytovať sexuálne služby. Peniaze za nútenú prostitúciu mal všetky preberať sám. Zákazníkov mal zabezpečovať telefonicky, poškodenú mal k záujemcom voziť priamo domov," povedal Slivka.

Doplnil, že Viktor sa snažil predať ženu do zahraničia na výkon prostitúcie, pričom mal transakciou poveriť 51-ročného Vojtecha. Ten mal mladú ženu priviesť do reštaurácie v Michalovskom okrese a za 500 eur odovzdať kupcovi. Obchod prekazili policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii ÚHCP. Jej vyšetrovateľ oboch mužov obvinil zo zločinu obchodovania s ľuďmi. V prípade dokázania viny im hrozí odňatie slobody na štyri až 10 rokov.

Viac o téme: ProstitúciaPrevádzačstvoNAKAObchod s bielym mäsom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu