Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žena chcela získať finančný príspevok: Neuveríte, kam až bola schopná zájsť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Žena sa chcela nečestne obohatiť, falšovala pri tom aj doklady. Vyslúžila si za to obžalobu od prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorú podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová informovala, že Elena H. je obvinená z prečinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev v súbehu s prečinom falšovania a pozmeňovania verejnej listiny úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky.

Ako Tökölyová priblížila, žena chcela získať nenávratný finančný príspevok určený na vytvorenie miesta pre občana so zdravotným postihnutím z Európskeho sociálneho fondu a štátneho rozpočtu. V decembri 2012 podala na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Košiciach žiadosť o jeho poskytnutie a v januári 2013 uzatvorila ako príjemca príspevku dohodu o poskytnutí. Išlo o 8 457 eur, z ktorých bolo 85 percent zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu a z 15 percent zo štátneho rozpočtu SR. 

K žiadosti žena predložila v rámci povinných písomných príloh podnikateľský zámer s uvedením nepravdivých informácií o mieste podnikania, nákladoch na prenájom priestorov a predložila falšovanú zmluvu o prenájme nebytových priestorov. Ďalej predložila pozmenené rozhodnutie

Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Košice o uvedení prenajatých priestorov do prevádzky, na základe ktorého ÚPSVaR v apríli 2013 priznal podľa zákona o službách zamestnanosti týmto priestorom postavenie chráneného pracoviska, na ktoré sa poskytnutie príspevku viazalo, a to aj napriek tomu, že uvedené nebytové priestory v skutočnosti prenajaté nemala a vedela, že v nich nebude vykonávať podnikateľskú činnosť. Poskytnuté finančné prostriedky použila v rozpore so schválenou žiadosťou a ich reálne použitie chcela zakryť falšovanými faktúrami a príjmovými a výdavkovými pokladničnými dokladmi, dodala Tökölyová.

Viac o téme: FalšovanieProkuratúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu