Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Talianski falšovatelia, považovaní za členov mafie, sa prerátali: Pôjdu do väzby

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dvaja talianski občania Sergio Giovanni G. a Salvatore G., ktorí chceli na Slovensku vo veľkom falšovať eurá a ktorí sú médiami považovaní za členov talianskej mafie, pôjdu do väzby. Rozhodol o tom dnes na svojom neverejnom zasadnutí Najvyšší súd (NS) SR. Zasadnutie sa konalo bez ich prítomnosti.

NS SR vyhovel sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). "Obvinení tak zostávajú vo väzbe," uviedol Boris Urbančík, štátny radca a hovorca NS SR. Pôvodne sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku 11. februára rozhodol o žiadostiach obvinených Sergia G. a Salvatoreho G. a prepustil ich z väzby na slobodu.

"Podľa súdu dôvody väzby u obvinených pominuli. Osoby sú obvinené z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zločinu obmedzovania osobnej slobody. Obžaloba napadla na ŠTS 28. januára tohto roku," informovala dnes  hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Praví talianski mafiáni chceli na Slovensku vyrábať takmer pravé eurá. Ich celková hodnota sa mohla vyšplhať až na 1,3 miliardy eur. Teraz mieria pred súd. Na verdikt si však možno počkajú na slobode. Sudca im totiž zrušil väzbu. Informoval prednedávnom portál Aktuality.sk.

Taliani boli dobre vybavení, mali k dispozícii originálny papier aj autentické tlačiarske vzory. Chceli tlačiť bankovky vo všetkých nominálnych hodnotách. U nás a v Českej republike hľadali schopného tlačiara.

Muži by sa už čoskoro mali postaviť pred ŠTS v Pezinku. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry totiž na nich podal obžalobu za falšovanie peňazí a obmedzovanie osobnej slobody. Pre Aktuality.sk to potvrdila hovorkyňa ŠTS Kudjáková. Dvom Talianom hrozí až dvadsaťročné väzenie. Obaja majú za sebou pestrú minulosť. Podľa zistení slovenskej polície má jeden 16 záznamov v trestnom registri a druhý 12.

Viac o téme: FalšovateliaBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu