Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Policajt z kontroverzného videa: Nadriadených presviedčal márne, dostal prvý trest!

Ľuboš Tiefenbach pri zásahu
Ľuboš Tiefenbach pri zásahu (Zdroj: foto: tv joj)

BRATISLAVA - V ostrosledovanej kauze posledných dní týkajúcej sa policajta Ľuboša Tiefenbacha, konanie nadriadených nenechalo na seba dlho čakať. Podľa najnovších informácií je muž dočasne pozbavený výkonu štátnej služby. Ľubomír Galko zvoláva brannobezpečnostný výbor, prípadom sa zaoberá už aj inšpekcia ministerstva vnútra.

V prípade policajnej hliadky, ktorá v Bratislave ostro zasiahla voči žene pri cestnej kontrole, začala inšpekcia ministerstva vnútra trestné stíhanie. "Zatiaľ nebola obvinená žiadna konkrétna osoba. Naďalej pokračujú procesné úkony," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci pre trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Na inšpekcii muž vypovedal v pondelok.

Nadriadený dočasne pozastavil policajtovi výkon funkcie

Video agresívneho policajta rozpútalo búrlivú diskusiu nielen medzi Bratislavčanmi. Na sociálnej sieti, ako aj v redakciách pribúda na policajta Pohotovostnej motorizovanej jednotky Ľuboša Tiefenbacha mnoho ohlasov a takmer všetky sú negatívneho charakteru.

V prípade sa začalo konať a reakcia nadriadených na seba nenechala dlho čakať. Agresívneho muža zákona dočasne pozbavili výkonu štátnej služby. "Menovaný policajt je od včerajšieho dňa v súlade so zákonom o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície dočasne pozbavený výkonu štátnej služby, nakoľko je dôvodne podozrivý, že porušil služobnú povinnosť zvlášť hrubým spôsobom," informovala hovorkyňa bratislavských policajtov Tatiana Kurucová a dodala: "Rozhodol o tom nadriadený policajta s personálnou právomocou, ktorým je riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave."

Podľa zákona policajt, ktorého postavia mimo výkon služby, musí odovzdať služobnú zbraň, odznak, preukaz a uniformu. Siahnu mu aj na plat, dostávať bude minimálnu mzdu. Policajta je možno dočasne pozbaviť funkcie len na dobu nevyhnutnú na objasnenie jeho konania. Najdlhšie na šesť mesiacov. Policajt sa nemôže na verejnosti vyjadrovať, nedovoľuje to interné nariadenie. Ak by tak urobil, hrozil by mu ďalší postih.

Mnoho ohlasov na konanie policajta

Verejnosťou najpretriasanejší policajt ostatných dní Tiefenbach nebol obyvateľom neznámy. Médiá sa však o neho začali zaujímať po zverejnení videa, v ktorom je zachytené, ako zasahuje proti útlej vodičke na Dolnozemskej ulici v Petržalke.

Podľa potvrdených policajných informácií bolo na muža podaných 44 sťažností. Do redakcie sa nám po zverejnení článku ozvalo množstvo čitateľov, ktorí prišli do kontaktu s Tiefenbachom vo výkone služby. Všetci sa svorne sťažujú na agresiu, neprimeranosť zákrokov a hrubosť tohto muža zákona.

Brannobezpečnostný výbor bude riešiť agresivitu policajta

Podpredseda strany Sloboda a Solidarita Ľubomír Galko dnes odovzdal žiadosť na zvolanie Výboru NR SR pre bezpečnosť a obranu v súvislosti s prípadom policajnej hliadky, ktorá v Bratislave ostro zasiahla voči žene pri bežnej cestnej kontrole. "Žiadosť podpísalo všetkých šesť opozičných poslancov výboru. Predseda výboru je povinný zvolať schôdzu do siedmich dní," informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Galko očakáva, že na rokovanie výboru príde minister vnútra Robert Kaliňák aj policajný prezident Tibor Gašpar a oboznámia ich s konkrétnymi opatreniami, aby sa takéto správanie policajtov neopakovalo. "To, že je dotyčný policajt už postavený mimo službu, je správne. Malo sa tak stať hneď, nie až po tlaku verejnosti a médií. Budem však žiadať vyvodenie zodpovednosti aj voči jeho nadriadeným. Potrestaním jedného policajta sa to nesmie zamiesť pod koberec,“ dodal Galko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu