Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tehotnú Evu, ktorá plánovala zavraždiť manžela, prepustili na slobodu: O mesiac porodí!

(Zdroj: Foto: Facebook)

PEZINOK – Tehotnú podnikateľku Evu T. Zámečníkovú, ktorá je na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku obžalovaná z plánovania vraždy svojho manžela Ľudovíta Turcsányho, prepustil dnes tento súd z väzby na slobodu.

Trojčlenný senát ŠTS tak rozhodol na svojom dnešnom verejnom zasadnutí, keď vyhovel žiadosti Češky Evy T. Z. o prepustenie z väzby, ktorú adresovala súdu 11. augusta. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, keďže sa prokurátor voči nemu odvolal a vecou sa bude zaoberať Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR). Znamená to, že Eva T. Z. zostáva do rozhodnutia NS SR naďalej vo väzbe. Súd prijal jej písomný sľub, že povedie riadny život, nedopustí sa žiadnej trestnej činnosti a že bude riadne chodievať na pojednávania a bude povinná oznamovať súdu každú zmenu svojho pobytu. Má zároveň zakázané vstúpiť do domu svojho manžela a zákaz priblíženia sa k nemu na vzdialenosť menšiu ako päť metrov, mimo úradných miestností.

Eva T. Z. je v súčasnosti už v ôsmom mesiaci tehotenstva. V žiadosti o prepustenie okrem iného uviedla, že podľa jej názoru dôvody preventívnej väzby pominuli a väzba už nie je potrebná. Argumentovala aj tým, že väzenská nemocnica v Trenčíne nie je vybavená na porodenie jej dieťaťa, ktoré sa očakáva 30. septembra. Nemocnica zároveň nie je vybavená na popôrodnú starostlivosť. Základnú zdravotnú starostlivosť však v súčasnosti má. Obžalovaná zároveň dala súdu písomný prísľub, že sa nebude vyhýbať stíhaniu a bude sa dostavovať na pojednávania a bude sa zdržiavať v Českej republike na trvalej adrese svojej matky a to približne 20 kilometrov od slovenských hraníc. Prokurátor navrhoval, aby súd žiadosť o prepustenie z väzby zamietol a neprijal písomný sľub, pretože dôvod väzby sa nezmenil. Na zasadnutie sa dostavil dnes aj poškodený manžel Ľudovít Turcsány. Ani jedna z procesných strán však nenavrhla jeho vypočutie. Aj advokát poškodeného žiadal, aby obžalovanú z väzby na slobodu neprepustili, pretože jej manžel sa naďalej obáva o svoj život.

Proces v tejto kauze sa mal po prvý raz začať 6. augusta a mala vypovedať obžalovaná. Tento termín však bol zrušený pre práceneschopnosť člena senátu. ŠTS v tejto veci prijal obžalobu Úradu špeciálnej prokuratúry 22. júla.

"Ja som vraždu pána manžela neplánovala," povedala v júli na súde obžalovaná. Súd žiadala aj vtedy o prepustenie z väzby, avšak jej žiadosť zamietol. "Po pôrode určite nebudem mať žiadne myšlienky, aby som riešila svojho manžela alebo hocikoho iného," zdôvodňovala svoju žiadosť o prepustenie na slobodu Eva T. Z. Aj keď ju súd z väzby vtedy neprepustil, voči jeho rozhodnutiu sťažnosť nepodala.

Podľa obžaloby si mala obžalovaná v januári tohto roku objednať vraždu svojho manžela Ľudovíta, za ktorého sa vydala len približne dva mesiace predtým, v novembri 2013. Dôvodom mal byť majetkový prospech. Polícia ju však krátko nato zadržala a ešte v januári ju vzali do väzby. Obhajca obžalovanej Viliam Parák považuje obžalobu za nedôvodnú a tvrdí, že v prípravnom konaní nebol pripustený ani jeden dôkaz v prospech jeho klientky. Ak bude Eva T. Z. uznaná za vinnú, za úkladnú vraždu jej hrozí doživotie.

Vraždu mal spáchať Martin A., ktorý je v tejto kauze korunným svedkom a v minulosti niekoľko rokov strávil vo výkone trestu odňatia slobody za lúpeže. Jeho výpoveď označuje obžalovaná za vymyslenú. Údajne sa mala, podľa vyjadrení Martina A., pokúšať zavraždiť aj jeho, až potom keď by on zavraždil jej manžela.

Manželia sú už medzičasom v rozvodovom konaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu