Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza bankomatovej mafie: Hádka hlavného obžalovaného a svedka!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Výmena názorov sprevádzala dnes výsluch svedka v kauze krádeží bankomatov.

„Všetko zabezpečoval Ján G.,“ opakoval viackrát počas výpovede svedok Roman Paulus na pojednávaní na Okresnom súde Bratislava I. Paulus je právoplatne odsúdený na 25-ročné väzenie za vraždu Jozefa Kaciana a podľa vlastných slov sa zapojil do krádeží bankomatov. Obžalovaný Ján G. sa zase snažil spochybniť Paulusovu výpoveď.

Paulusa predvolali vypovedať už druhýkrát, keďže vlani rozšírili obžalobu o ďalšie prípady ukradnutých bankomatov a k pôvodnej pätici obžalovaných pribudli dvaja noví. Paulus dnes povedal, že za účasť na krádežiach bankomatov dostával po tisíc eur. Podľa jeho slov všetko organizoval Ján G., a tiež že vybavoval autá a techniku na vytrhnutie bankomatov a tiež náradie na ich otvorenie.

„Bankomaty sme otvárali v odľahlých miestach na poliach, v lesoch, aj v hale v Galante,“ povedal Paulus. Prokurátor sa ho pýtal na viaceré prípady krádeží, od Šoporne cez Nitru až po Piešťany. Obžaloba obsahuje aktuálne 25 prípadov ukradnutých bankomatov. Pri mnohých si Paulus nepamätal na podrobnosti.

V dvoch prípadoch miesto činu podpálili. Viac ráz ich prenasledovali policajti, na ktorých mali prichystaných „ježkov“, teda klince, ktoré mali spraviť defekt. Na zahladenie pachových stôp používali podľa svedka korenie.

Keď sa dostal k slovu Ján G., snažil sa poukázať na rozpory pri Paulusových výpovediach. Ján G. sa ho napríklad pýtal, ako mohli spolu oni dvaja vymieňať v jednom prípade koleso prestrelené policajtmi, keď bol Ján G. v tom čase v Anglicku. V inom čase bol zase Ján G. podľa vlastných slov na Kube, takže nemohol byť s Paulusom pri bankomatoch. Paulus v jednej z reakcií naznačil, že Ján G. si vymýšľal, keď ho usvedčoval z vraždy.

Prokuratúra pripisuje možné rozpory vo výpovedi Paulusa odstupu času a trvá na tom, že Ján G. bol šéfom bankomatovej mafie. „Podľa nášho názoru zorganizoval celú túto trestnú činnosť aj zabezpečil,“ povedal novinárom prokurátor Generálnej prokuratúry. Obžaloba je podľa neho postavená tak, že za skutky, ktoré sa odohrali v čase, keď bol Ján G. údajne v Anglicku, žalovali bez jeho priamej účasti. „Ale s tým, že ich zorganizoval,“ uviedol.

V kauze je obžalovaných sedem ľudí. K pôvodnej pätici vlani pribudli dvaja noví obžalovaní. Obžalovaným pripisuje prokuratúra krádeže bankomatov po celom Slovensku. Dve boli aj v bratislavských obchodných centrách. Obžalovaným hrozí trest od 10 do 15 rokov, organizátorovi 15 až 20 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu