Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Člena bankomatovej mafie zadržali v Českej republike

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jedného z členov bankomatovej mafie a hľadaného Petra T. zadržali v prvej polovici minulého týždňa na základe európskeho zatykača v Českej republike.

Informoval o tom na úvod dnešného pojednávania s bankomatovým gangom predseda senátu Okresného súdu Bratislava I. České orgány tento týždeň budú rozhodovať o tom, či obžalovaného Petra T. umiestnia do vydávajúcej väzby. Peter T. sa na území Českej republiky dopustil viacerých trestných činov - nedovoleného ozbrojovania, falšovania verejnej listiny a krádeže bankomatov. Dnes o tom informoval dozorujúci prokurátor v tejto kauze - prokurátor Generálnej prokuratúry SR Jozef Kandera. Krádeže bankomatov sa mal dopustiť aj v Rakúsku.

Okresný súd Bratislava I dnes nepojednával v tejto kauze, pretože bude čakať práve na vydanie Petra T. na Slovensko. Dnes už nemohol totiž voči nemu konať ako voči ušlému, ako doteraz. Generálna prokuratúra v prípade vydania Petra T. na Slovensko prevezme trestné stíhanie za skutky, ktoré spáchal v ČR. Na dnešný začiatok procesu eskortovali troch členov gangu vrátane šéfa Jána G. Dostavili sa traja z deviatich svedkov. Súd ich teda nevypočul a pojednávanie odročil na 30. júla.

Trojicu údajných členov takzvanej bankomatovej mafie vzal Okresný súd Trnava 11. mája opäť do väzby, keď pobudli predtým chybným konaním sudcu nižšieho bratislavského súdu pár dní na slobode. TASR o tom vtedy informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

"Okresný súd Trnava vyhovel v plnom rozsahu prokurátorovi Generálnej prokuratúry SR," uviedla Predajňová s tým, že prokurátor žiadal vziať do väzby všetkých troch pre obavu z pokračovania v trestnej činnosti a pre obavu z ich úteku. "Oba dôvody súd akceptoval," dodala. Obvinení podľa nej podali voči rozhodnutiu sťažnosť. O nej mal rozhodovať Krajský súd v Trnave.

Ján G. a ďalší sa na slobodu dostali 6. mája po tom, ako KS v Bratislave vyhodnotil, že sudca Okresného súdu Bratislava I, ktorý ich prípad prejednáva, konal nesústredene a jeho chybou došlo k prieťahom. "V dôsledku čoho charakter väzby ako zabezpečovacieho inštitútu nadobudol charakter sankčný," zdôvodnil krajský súd. Už vo štvrtok (8. 5.) však boli zadržaní. Policajti ich zatkli za ďalšie krádeže bankomatov v Česku a Rakúsku.

Prokuratúra obžalovala v tomto prípade pôvodne päť mužov, ktorí mali najmä v roku 2010 ukradnúť 25 bankomatov na západe Slovenska spolu s 280.000 eurami. Škoda, ktorú spôsobili na zničených bankomatoch, či zariadení budov, sa však šplhá ešte vyššie. Obvinení Ján G., Martin K. a ďalší Martin K. boli stíhaní väzobne. Ďalší obvinený Marek D. je na úteku. V súčasnosti je v kauze bankomatového gangu obžalovaných sedem osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu