Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odhalili už tri sobášne podvody, šesť ľudí obvinili

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Už tri sobášne podvody odhalila tento rok Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii, obvinených bolo šesť osôb. Posledný prípad sa stal v Nových Zámkoch.

Ako informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová, 52-ročný Zhenmin a 41-ročný Jozef nahovorili iba 20-ročnú Eleonóru, aby si za päťtisíc vzala Číňana. Zosobášili sa na matričnom úrade v Nových Zámkoch a cudzinec následne požiadal o trvalý pobyt.

Ten však bol zrušený, keď sa preukázalo, že išlo o účelový sobáš. Vlani policajti odhalili deväť takýchto prípadov, obvinených bolo 12 osôb, zisk páchateľov bol približne 16 tisíc eur. Manželstvo uzatvárali najmä cudzinci z Ukrajiny, Srbska, Vietnamu, Alžírska, Číny, Macedónska a z Maroka.

Cudzinec, ktorý si zoberie Slováka, môže požiadať o trvalý pobyt na Slovensku na päť rokov a zároveň získa neobmedzený vstup do celého schengenského priestoru. Slováci, ktorí sa nechajú nahovoriť na fingované svadby s vidinou ľahkého zárobku, by si však mali uvedomiť aj vážne následky.

Ako upozornila Baloghová, okrem toho, že za uzavretie takéhoto manželstva hrozí väzenie, sobáš sa nedá anulovať a je potrebné rozviesť sa podľa zákonov Slovenskej republiky. Účelové manželstvo je Trestným zákonom pomenované ako prevádzačstvo. Občanom Slovenska zaň hrozí trestná sadzba dva až osem rokov, cudzincovi hrozí vyhostenie na päť rokov. Ak sa v čase manželstva narodia deti, sú tu zase záväzky spojené s vyživovacou povinnosťou a v prípade smrti nároky na dedenie.

Trvalý pobyt na Slovensku, ktorý by mal zlúčiť rodinu, možno získať niekoľkými spôsobmi, a to buď ako trvalý pobyt na päť rokov, trvalý pobyt na neobmedzený čas, alebo dlhodobý pobyt. Ak bolo manželstvo uzavreté v zahraničí, je potrebné na cudzineckej polícii k žiadosti o trvalý pobyt doložiť sobášny list vydaný osobitnou matrikou v Bratislave. Nestačí overený preklad zahraničného sobášneho listu, upozornila Baloghová. O vydanie slovenského sobášneho listu sa žiada prostredníctvom miestneho matričného úradu.

Dokazovanie účelových manželstiev je veľmi náročné. Kontroly však môže robiť cudzinecká polícia celých päť rokov. Od novomanželov sa vyžaduje, aby spolu žili a musia mať trvalé bydlisko na jednej adrese. Ak manželia spolu nežijú, prípadne sa rozvedú, je možné trvalý pobyt zrušiť. Zároveň je potrebné dokázať, že občan Slovenska uzatvoril účelové manželstvo s cudzincom za peniaze alebo majetkovú či nemajetkovú výhodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu