Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prípad rozštvrtenej ženy znovu ožil: Vzorky porovnajú s DNA nezvestnej Danky (20)!

Po Danke niet stopy už vyše pol roka Zobraziť galériu (2)
Po Danke niet stopy už vyše pol roka (Zdroj: Topky, PZ)

BRATISLAVA - Dozvie sa zúfala matka konečne pravdu? Po mladej Bratislavčanke Daniele Hertlovej (20) už od leta minulého roka niet ani stopy. Keď polícia pár dní po tom, čo zmizla, začala nachádzať kusy rozštvrteného ženského tela na brehoch Dunaja, objavilo sa podozrenie, že by mohli patriť práve Daniele. Polícia vtedy akúkoľvek súvislosť oboch prípadov vylúčila, teraz však nastal zlom. Danielinu DNA idú po vyše pol roku porovnávať zo vzorkami častí tela.

Daniela zmizla ešte 20. júla minulého roka, no pátranie po nej bolo vyhlásené až 9. augusta, teda len pár dní po tom, čo Dunaj začal vyplavovať rozštvrtené kusy ženského tela. Prvú časť, trup, objavili ešte 2. augusta vo večerných hodinách pod brehom mŕtveho ramena Dunaja na strane mestskej časti Karlova Ves. O štyri dni neskôr (6. augusta) boli v objekte vodného diela Čunovo nájdené ďalšie kusy. Išlo o ruku, stehno a ďalšiu časť. Hlava sa doteraz nenašla. Polícia sa vtedy vyjadrila, že neznáma žena sa stalo obeťou brutálnej vraždy.

Mama nezvestnej dievčiny mala už po prvých nálezoch zlé tušenie, no polícia súvislosť medzi stratením jej dcéry a nájdením častí tiel, vylúčila. Predtuchy zúfalej ženy však pretrvávali a políciu žiadala o dôkladné prešetrenie. Nedávno dokonca podala podnet na inšpekciu ministerstva vnútra a po dlhom odmietaní sa dočkala posunu. Polícia ju predvolala a vyžiadala si vzorky DNA. "Zobrali ma k nim na oddelenie, kde mi zobrali výter z úst, 2x, vlastne dve vzorky," povedala pre Tv JOJ matka Daniely.

Prípad rozštvrtenej ženy znovu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: polícia)

Polícia teraz bude skúmať, či sa DNA profil matky nezvestnej nezhoduje so vzorkou torza rozštvrtenej ženy z Dunaja. "Na základe žiadosti matky nezvestnej, jej bola odobratá vzorka DNA, ktorá bude podrobená porovnávaciemu testu s DNA vzorkou mŕtvoly ženy dosiaľ nezistenej totožnosti," informovala bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová. Na vyhodnotenie testov si však bude musieť počkať. Podľa polície to môže trvať asi dva mesiace.

Danielina matka je žalostne dlhou dobou testovania sklamaná, no na druhej strane ju teší, že sa ľady v prípade nezvestnosti jej dcéry konečne pohli. Danka v deň, kedy zmizla bez stopy, odišla od svojho priateľa v Ružinove a išla do ubytovne v Mlynských Luhoch, odkiaľ bez osobných vecí odišla a už sa neukázala. Jej matka neverí, že by si dobrovoľne siahla na život. V minulosti sa dievčina stala obeťou znásilnenia a proti páchateľom aj vypovedala. Nevylučuje preto, že mohla byť zavraždená.

Kauza bratislavský rozparovač

Prvú časť rozštvrteného tela, trup, našli 2. augusta minulého roka na brehu mŕtveho ramena Dunaja. O štyri dni neskôr objavili vo vodnom diele Čunova ďalšie - ruku, stehno a ďalšiu časť. Všetky kusy tela boli zabalené v igelitových vreciach. Krátko po otrasných nálezoch sa Bratislavou rozšírila správa o tom, že by mohlo ísť o sériového vraha a časti tiel patria rôznym ženám. Polícia však tieto špekulácie vyvrátila a potvrdila, že všetky kusy patria jednej a tej istej osobe.

Jej identifikáciu sťažuje fakt, že doposiaľ nebola nájdená tá najdôležitejšia časť tela - hlava. Polícia však zostavila približný opis, ktorý až mrazivo presne sedí aj na nezvestnú Danielu. "Z doterajšieho vyšetrovania obzvlášť závažného zločinu vraždy je zrejmé, že nájdený trup bez končatín patril osobe ženského pohlavia vo veku 16 – 35 rokov, vysokej asi 160 – 175 cm, skôr štíhlej postavy, bledej pleti," uviedla vtedy bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. Polícia po totožnosti ženy, ako aj po chladnokrvnom vrahovi naďalej pátra.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu