Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kontrolóra vyjde žiadanie úplatku draho: Pokuta a tri roky podmienečne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ekathimerini.com)

BANSKÁ BYSTRICA – Trest tri roky odňatia slobody podmienečne, peňažný trest štyritisíc eur a zákaz činnosti v orgánoch verejnej moci na päť rokov dostal dnes za korupciu 54-ročný veterinárny lekár Pavol Duňák z Košíc.

Veterinár spáchal zločin prijímania úplatku, pretože v postavení kontrolóra Pôdohospodárskej platobnej agentúry si ako verejný činiteľ vyžiadal úplatok tisíc eur za pozitívne hodnotenie čerpania finančného príspevku z rozpočtu Európskych spoločenstiev a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Duňák sa k skutku priznal a s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú dnes schválil senát na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici.

Duňáka v pozícii kontrolóra zamestnávala bratislavská Pôdohospodárska platobná agentúra na Regionálnom pracovisku v Košiciach. Začiatkom roka Duňák prostredníctvom istého inžiniera žiadal úplatok najprv päťsto a neskôr tisíc eur od konateľa spoločnosti Eurostav Michalovce.

Za úplatok sľúbil v prospech firmy vykonať kontrolu čerpania a použitia finančných prostriedkov poskytnutých ako nenávratný príspevok z rozpočtu Európskych spoločenstiev a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Príspevok bol poskytnutý na projekt prestavby Protipožiarnej lesnej cesty Choňkovce, ktorého realizátorom bola spoločnosť Eurostav. Duňák prevzal úplatok tisíc eur v polovici februára na parkovisku pri Pôdohospodárskej platobnej agentúre v Košiciach. 

Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá. V rámci štvorročnej skúšobnej lehoty podmienečného odsúdenia musí sa Duňák podrobiť probačnému dohľadu a programu sociálneho výcviku súdneho úradníka. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu