Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Členovia bankomatovej mafie chcú von z basy: Takúto odpoveď im dal súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Traja obžalovaní v kauze údajnej bankomatovej mafie chcú von z väzby. Okresný súd Bratislava I ich žiadosti o prepustenie však zamietol ešte na utorkovom pojednávaní.

"Proti rozhodnutiu podali sťažnosti všetci traja obžalovaní, po doručení bude o nich rozhodovať Krajský súd v Bratislave," doplnil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. V kauze boli na tento týždeň vytýčené dve pojednávania, súd všetky naplánované veci stihol urobiť na prvom z nich, ktoré bolo v utorok, dnešné sa konať nemuselo. Súdny proces bude pokračovať v novom roku, pojednávanie odročili na 5. februára.

V kauze je obžalovaných sedem ľudí. K pôvodnej pätici na jeseň pribudli dvaja noví obžalovaní. Pôvodnej zostave obžalovaných pripisuje prokuratúra deväť krádeží bankomatov po celom Slovensku. Dve boli aj v bratislavských obchodných centrách. Obžalovaným hrozí trest od 10 do 15 rokov, organizátorovi 15 až 20 rokov. Na túto odnož údajnej bankomatovej mafie, ktorá sa špecializovala na vytrhávanie bankomatov reťazou alebo lanom a autom, respektíve odpílením, podali obžalobu na konci októbra minulého roka. Deviatich skutkov sa údajne dopustili ako členovia organizovanej skupiny formou vykrádania automatov a peňazí. Jeden je stíhaný aj pre neoprávnené disponovanie so strelivom, zbraňou a hromadne účinnou strelnou zbraňou. 

Dvom obžalovaným sa medzičasom podarilo dostať na slobodu. Začiatkom novembra televízia Markíza informovala, že po chybe sudcu sa dostali z väzby von. Sudca podľa Markízy nestihol poslať dokumenty potrebné na predĺženie ich väzby kolegom z krajského súdu, ktorí sídlia v tej istej budove. "Nebolo právoplatne rozhodnuté o väzbe do uplynutia už predtým predlžovanej lehoty väzby v prípravnom konaní," povedal Adamčiak v spravodajstve Markízy. Sudca síce obom obvineným väzbu predĺžil, tí si však podali sťažnosť, ktorú sudca nestihol v termíne poslať na krajský súd. Súdny spis, ktorý sa týka prepustených obžalovaných, nariadila preveriť predsedníčka Okresného súdu Bratislava I. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu