Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prvé oslobodenie v kauze piťovcov: Svedectvo korunného svedka proti gangu sudca neuznal!

Rastislav Horváth Zobraziť galériu (3)
Rastislav Horváth (Zdroj: Foto: topky.sk)

PEZINOK – Zatiaľ čo je časť členov údajnej mafiánskej skupiny piťovci zavretá a vo väzbe čaká na rozsudok, Rastislav Horváth alias Obelix mal včera jeden zo svojich najšťastnejších dní v živote. Spod obžaloby ho totiž oslobodil senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Obelix figuruje na zoznamoch údajných zločineckých skupín pod hlavičkou piťovci, no skutky, ktoré mu obžaloba pripísala, neboli dokázané. Po vynesení rozsudku bola jeho manželka od radosti celé bez seba, Obelix sa prežehnal a pozrel do stropu.

„Na hlavnom pojednávaní v trestnej veci obžalovaného Rastislava Horvátha pre zločin založenia, zosnovania a podporovanie zločineckej skupiny a iné, súd takto rozhodol. Obžalovaný Rastislav Horváth (1976) sa oslobodzuje spod obžaloby prokurátora,“ odznelo v úvode včerajšieho pojednávania z úst predsedu senátu.

Po prečítaní rozsudku, predseda pokračoval: „Nebolo dokázané, že sa stali skutky, pre ktoré je obžalovaný stíhaný.“ Pripomeňme, že obžaloba pripisuje Horváthovi osem skutkov. Medzi nimi je založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, ako aj nedovolená výroba omamných a psychotropných látok, ich držanie a obchodovanie s nimi, nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami, ako aj útok na verejného činiteľa.

piťovci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Odznelo na súdnych pojednávaniach v minulosti

„Horváth bol v skupine známy ako človek, čo vie zabezpečiť zbrane a výbušniny. To mi povedali ľudia, ktorí boli v tejto skupine starší ako ja. Tie nám aj zabezpečil. Niekedy v roku 2010 sme organizovali a vykonali útok na Netvora, ktorý nám v tom čase robil problémy, lebo sa snažili ovládnuť región, v ktorom sme pôsobili my,“ vysvetľoval na jednom zo súdnych pojednávaní svedok Viktor Maceják. On sám pracoval v údajnej skupine piťovcov, no teraz vystupuje pod policajnou ochranou, pretože sa priznal. Na súde tvrdil, že výbušniny na tento útok mal zabezpečiť práve Obelix. Celý incident sa podľa svedkových slov odohral nasledovne. Ako sám uvádza, jedného dňa ho šéf skupiny Juraj Ondrejčák alias Piťo poveril tým, aby dal vybuchnúť dom a auto dvoch ľudí. Opýtal sa ho, či má na to zabezpečenie. Maceják odpovedal, že nie, a tak ho Piťo poslal za Horváthom so slovami, že ten už bude vedieť čo a ako.

Viktor Maceják, korunný svedok v kauze údajných piťovcov, svedčí proti gangu
Zobraziť galériu (3)
Viktor Maceják, korunný svedok v kauze údajných piťovcov, svedčí proti gangu  (Zdroj: Foto: topky.sk)

„Ondrejčáka poznám zo základnej školy, poznám ho celý život. Bohužiaľ, pohádali sme sa v roku 2008 na Silvestra, od vtedy sme spolu neprehovorili. S tým človekom nastal zlom, keby Ondrejčák ležal na smrteľnej posteli a ja mu mám podať živú vodu, tak ani pre ňu nepošlem, tak sme sa povadili,“ tvrdil ešte v prvej polovici novembra na súde obžalovaný Horváth. Ako ďalej vysvetlil, práve kvôli tomu nie je reálne, aby s Ondrejčákom spolupracoval na zháňaní nejakých výbušnín, ktoré mali byť použité v roku 2010.

Počas pojednávaní s Rastislavom Horváthom senát vypočul troch svedkov, no tí o vine obžalovaného nepresvedčili. „Nevznikla ucelená sieť dôkazov. Ani jedna z tých výpovedí nemá priesečník v tom, že by potvrdzovala spoločne nejaké konanie obžalovaného, ktoré  by potvrdzovalo, či už jeho účasť v zločineckej skupine, ktorá má existovať pod názvom piťovci, alebo predaj zbraní, výbušnín, marihuany a kokaínu,“ konštatoval na včerajšom pojednávaní predseda senátu.

Pri vyhodnocovaní výpovedí spomenutých troch svedkov, predseda uviedol, že v tomto konaní bola špecifická situácia. „Išlo totiž o svedecké výpovede osôb, ktoré svedčia v trestnej veci obžalovaného z dôvodov ich očakávaného trestného stíhania, resp. očakávaného zmiernenia dôsledkov ich trestného stíhania a vystupujú v pozíciách tzv. kajúcnikov,“ opisoval predseda senátu a pokračoval: „Tieto výpovede, vzhľadom na svoju povahu, môžu byť výsledkom manipulácií získať výhody voči sebe. Tieto výpovede treba podporiť aj priamymi dôkazmi, ktoré by vytvorili ucelenú sieť dôkazov, ktoré by preukázali, či sa obžalovaný dopustil uvedených skutkov.“

Výpovede svedkov však neboli podložené ďalšími dôkazmi, preto senátu neostávalo nič iné, len v plnom rozsahu Horvátha oslobodiť. „Nedokázalo sa, že by skutky, ktoré sú mu kladené za vinu, spáchal,“ zopakoval predseda senátu.

V závere pojednávania sudca prečíta príkaz, ktorý hovorí o prepustení Horvátha zo žilinskej väzby na slobodu. Po týchto slovách spadol obžalovanému obrovský kameň zo srdca, prežehnal sa a pohľad smeroval do stropu. Sudca ukončil pojednávanie, atmosféra v sieni sa uvoľnila. Naradostená manželka, po tom čo si očami vypýtala od senátu súhlas, utekala za svojim milovaným manželom. Nasledovali emotívne chvíle, bozk na privítanie a vrúcne objatie. Pre Topky.sk, plná emócií a určite citového rozpoloženia, uviedla: „Tuším, sa povraciam.“ Na otázku, či manželovi vystrojí slávnostnú večeru, už neodpovedala.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu