Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Posledné riadky moderátora (†53) pred samovraždou: Bizarný list o príprave na smrť!

Telá Bronislava a jeho manželky Aleny našli v byte na druhom poschodí Zobraziť galériu (3)
Telá Bronislava a jeho manželky Aleny našli v byte na druhom poschodí (Zdroj: Ján Zemiar, RTVS)

BRATISLAVA - Manželia Bronislav (†53) a Alena (†54) Tesaříkovci sa na spoločnú samovraždu zrejme dôkladne pripravovali. Nasvedčovať tomu majú mrazivé slová z posledného listu na rozlúčku, ktorý vedľa postele mŕtveho moderátora a neurologičky ležal spolu s knihami o ezoterike. Obsah riadkov venovaných rodine a príbuzným vyznieva chvíľami až bizarne a vysvetľuje záhadné okolnosti, za akých manželov v prázdnom bratislavskom byte našli.

Mŕtve telá Bronislava a Aleny ležali v byte na Záhrebskej ulici v Starom Meste pravdepodobne niekoľko týždňov. Policajti ich však objavili až v pondelok večer po tom, čo sa susedia sťažovali na neznesiteľný zápach šíriaci sa chodbami domu. Okrem smrteľnej postele, na ktorej sa rozhodli ukončiť svoje životy, sa v byte nenachádzal žiaden nábytok. V izbe policajti našli len zopár kníh s ezoterickou tematikou a list na rozlúčku, v ktorom sa manželia lúčia s príbuznými.

V súvislosti so záhadnými okolnosťami a polohe, v akej manželov našli, sa začalo špekulovať o rituálnej samovražde. Obsah listu na rozlúčku však odkrýva detaily zrejme oveľa bizarnejšieho charakteru. V úprimných riadkoch Bronislav a Alena údajne opisujú prípravu na smrť slovami, z ktorých cítiť až prekvapivý pokoj a vyrovnanosť s definitívnym koncom. Pred tým, ako sa spolu pobrali na druhý svet, sa mali obliecť do slávnostných šiat a patrične aj upraviť. Bronislav mal vraj na sebe oblek a Alena šaty.

Za týmito dverami našli mŕtve telá manželov.
Zobraziť galériu (3)
Za týmito dverami našli mŕtve telá manželov.  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

V liste špeciálne prípravy údajne zdôvodnili tým, že chceli pozostalých odbremeniť od starostí s chystaním pohrebu. Všetko tak zatiaľ nasvedčuje tomu, že spáchali samovraždu. Záhadou však ostáva spôsob a okolnosti, za akých k ich smrti došlo. O bývalom moderátorovi bolo podľa bývalých kolegov známe, že má problémy s alkoholom. Na dno pohárika sa údajne často pozerala aj jeho manželka Alena. Na mieste nešťastia polícia navyše nenašla žiadne stopy po krvi, možno preto špekulovať o tom, že išlo o otravu kombináciou liekov a alkoholu.

Bronislav bol známym moderátorom niekdajšej Českej televízie a neskôr aj Slovenskej televízie. V čase najväčšej slávy, na prelome 80. a 90. rokov, s kolegom Jozefom Hübelom viedol prvý ponovembrový rozhovor s členmi Komunistickej strany a Verejnosti proti násiliu. Po revolúcii spolu chodili do Prahy do Federálneho zhromaždenia ako parlamentní spravodajcovia a v Bratislave do Slovenskej národnej rady. "Do Prahy chodil spolu so mnou moderovať aj večerné hlavné správy Udalosti, komentáre a on neskôr aj Televízne noviny," povedal pre Topky Hübel.

Bronislav Tesařík
Zobraziť galériu (3)
Bronislav Tesařík  (Zdroj: topky)

Zásadný a zrejme aj osudný zvrat nastal v jeho živote v roku 1999 po sobáši s Alenou, s ktorou ho zoznámila kolegyňa z STV Yveta Beníková. Bronislav vtedy prerušil všetky kontakty nielen s bývalými kolegami, ale aj rodinou. Z prvého manželstva má teraz už 20-ročnú dcéru Moniku, no ani o tú dlhé roky nejavil záujem. "Bol veľmi introvertný a utiahnutý, vyhýbal sa stretnutiam," povedal nám Hübel. Viacero ľudí z jeho okolia si všimlo aj zmenu v správaní. Podľa susedov boli s manželkou Alenou veľkí čudáci, čo by mohlo vysvetľovať aj spôsob, akým sa rozhodli ukončiť svoje životy.

Polícia o údajnej samovražde manželov zatiaľ poskytla len veľmi strohé informácie. "Poverený príslušník PZ začal trestné stíhanie vo veci usmrtenia. Za akých okolností prišlo k úmrtiu osôb je predmetom vyšetrovania," uviedol bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff. Viac svetla do prípadu vnesie zrejme až nariadená pitva a ďalšie vyšetrovanie.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu