Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rituálna samovražda moderátora: Kvôli osudovej láske opustil rodinu, pád na alkoholové dno!

Bronislav a Alena ležali mŕtvi na posteli Zobraziť galériu (4)
Bronislav a Alena ležali mŕtvi na posteli (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Raketový vzostup aj pád. Správa o záhadnej smrti bývalého moderátora porevolučných spravodajských relácií Bronislava Tesaříka (†53), ktorého v pondelok našli mŕtveho spolu s manželkou Alenou (†54) v bratislavskom byte, šokovala celé Slovensko. Chladnými nenechala ani jeho bývalých kolegov z televízie a so smútkom si zaspomínali na časy, kedy spolu s "Broňom" drali moderátorske stoly. O tom, aký bol človek a ako sa jeho život zmenil po druhej svadbe, nám porozprávali jeho dobrí kamaráti.

Manželov Bronislava a Alenu našli mŕtvych v pondelok v byte na Záhrebskej ulici v bratislavskom Starom Meste. Okrem postele, na ktorej spolu ležali, boli izby úplne prázdne. Ostal tam po nich iba list na rozlúčku, doklady a zopár kníh s náboženskou tematikou. Špekuluje sa preto o rituálnej samovražde, čomu nahráva aj fakt, že na telách neboli žiadne stopy po násilí.

Bronislav sa na prelome 80. a 90. rokov preslávil pôsobením vo vtedajšej českej televízii ako redaktor a občas vypomáhal v hlavných správach. Neskôr sa prepracoval na moderátora a po novembri 1989 chodil do Prahy moderovať večerné hlavné správy Udalosti, komentáre a neskôr aj Televízne noviny. Jeho bývalý kolega Jozef Hübel, tiež moderátor českej televízie, si zaspomínal na časy, ktoré trávil s "Broňom" za jedným stolom. "Bol jeden úplne normálny a inteligentný redaktor a dobrý moderátor, vždy ochotný pomôcť," povedal nám s tým, že mal aj obdobia, kedy pomoc viac potreboval on.

Zľava Magda Vášaryová, Václav Havel a bývalý moderátor Jozef Hübel.
Zobraziť galériu (4)
Zľava Magda Vášaryová, Václav Havel a bývalý moderátor Jozef Hübel.  (Zdroj: topky)

Alkohol a osudová láska

"Najmä, keď mal problémy s alkoholom, no bojoval s tým a z najhoršieho sa dostal," prezradil Hübel. Napriek veľkým prekážkam sa dokázal znova postaviť na nohy a v roku 1996 sa prepracoval až na post šéfredaktora Slovenskej televízie (STV). V roku 1998 z STV odišiel a televíznu kariéru zavesil na klinec. Neskôr sa mal angažovať v Mečiarovej ĽS - HZDS, kvôli čomu sa vtedy jeho a Hübelove spoločné chodníky rozišli.

Do ústrania sa podľa bývalých kolegov utiahol po tom, čo spoznal jeho druhú životnú lásku Alenu. S tou ho zoznámila Alenina sestra a zároveň jeho kolegyňa, kontroverzná redaktorka Yveta Beníková. Bronislav sa vtedy kvôli nej rozviedol s prvou manželkou, s ktorou má teraz už vyše 20-ročnú dcéru Moniku. "Bol som jeden z mála, s ktorým predsa len prehodil občas zopár viet, no bol veľmi introvertný a utiahnutý, vyhýbal sa stretnutiam," povedal bývalý kolega Hübel. Keď sa mu s Broňom podarilo stretnúť, bol vždy sám, alebo s novou manželkou Alenou. S rodinou sa vraj často nestretával.

Bronislav Tesařík za čias najväčšej slávy.
Zobraziť galériu (4)
Bronislav Tesařík za čias najväčšej slávy.  (Zdroj: topky)

Hübela smutná správa o smti kolegu šokovala. "Volal som mu asi pred dvomi týždňami, márne, už mi to nebral. Telefón vydal zvuk „halali“, to už bol zrejme mŕtvy. Som z jeho predčasnej smrti šokovaný," dodal zdrvene. Prečo sa odhodlal k tak zúfalému kroku, netuší. Problém mohol byť podľa neho aj v tom, že po páde mečiarizmu nevedel vo svojom živote nájsť také uplatnenie, na aké bol zvyknutý.

Broňo bol veľký trémista

Medzi známymi Broňa sa hovorí aj o tom, že za jeho zúfalstvom mohla byť aj strata slávy a popularity. Ďalší z jeho dobrých kamarátov, ktorý sa nám do redakcie ozval, však túto možnosť odmieta. "To je holý nezmysel, že by sa mal Broňo zabiť preto, že stratil popularitu, bol skromný, zásadový," napísal nám. Jediné, čo Broňa podľa neho v tých časoch trápilo, bola tréma. Pred kamerou bol vraj vždy nervózny a musel sa veľmi sústrediť, aby správy odmoderoval bezchybne.

Bronislav ako redaktor.
Zobraziť galériu (4)
Bronislav ako redaktor.  (Zdroj: topky)

Broňova druhá manželka Alena, s ktorou sa zrejme dobrovoľne rozhodol ukončiť život, pracovala ako neurologička vo viacerých bratislavských nemocniciach. V roku 2010 však dostala výpoveď. Podľa zamestnávateľa z dôvodu nadbytočnosti, jej bývalé kolegyne však prezradili, že za tým boli problémy s alkoholom. Opitá mala Alena chodiť aj do práce.

Polícia o údajnej samovražde manželov zatiaľ poskytla len veľmi strohé informácie. "Poverený príslušník PZ začal trestné stíhanie vo veci usmrtenia. Za akých okolností prišlo k úmrtiu osôb je predmetom vyšetrovania," uviedol bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff. Isté je len to, že ich telá boli v pokročilom štádiu rozkladu a je pravdepodobné, že v byte ležali minimálne dva týždne. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu