Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Fraška na súde s Piťom: Podivnosti okolo výpovede jeho advokáta!

Údajný bos skupiny Juraj Ondrejčák Zobraziť galériu (5)
Údajný bos skupiny Juraj Ondrejčák (Zdroj: Foto: topky.sk)

PEZINOK - Proces so súčasnou údajnou najobávanejšou zločineckou skupinou piťovci na súde v Pezinku stále pokračuje. Dnes vypovedali ďalší dôležití svedkovia v procese. Medzi nimi boli aj niekdajší advokáti obžalovaných Peter Filip a Dušan D. Filip dokonca v minulosti obhajoval samotného údajného bosa skupiny Juraja Ondrejčáka. Dnes však na súde neprezradil ani slovo.

V kauze údajnej zločineckej skupiny piťovci mal dnes pred súdom vypovedať advokát Peter Filip, ktorý v minulosti obhajoval údajnú hlavu gangu Juraja Ondrejčáka alias Piťa. Napokon sa tak nestalo, pretože nebol zbavený mlčanlivosti. „Ja ho zbavujem mlčanlivosti, ja sa nemám čoho obávať,“ povedal na súde Ondrejčák. Filip však apeloval na to, že podľa zákona musí byť zbavenie mlčanlivosti podané písomne. Navyše v minulosti zastupoval v inom prípade aj dvojicu obžalovaných Miroslava Abraháma a Andreja Očenáša. Filip poznamenal, že vzťah advokát-klient je trvalý. Dvojica spomínaných obžalovaných vyhlásila, že nevidia dôvod, aby Filipa zbavili mlčanlivosti vo svojej veci a ani tak neurobili. Filipov výsluch prerušili, bude pokračovať vo štvrtok.

advokát Peter Filip
Zobraziť galériu (5)
advokát Peter Filip  (Zdroj: Foto: topky.sk)

Advokát Filip spočiatku tejto kauzy zastupoval obžalovaného Ondrejčáka. Po výsluchu jedného svedka však ku skutočnostiam, o ktorých hovoril, chcel vyšetrovateľ vypočuť aj advokáta Filipa. Tak sa dostal do pozície svedka, takže už ďalej nemohol zastupovať.

advokát Dušan D.
Zobraziť galériu (5)
advokát Dušan D.  (Zdroj: Foto: topky.sk)

Súd chcel dnes vypočuť aj advokáta Dušana D., ktorý v minulosti zastupoval obžalovaného Igora Dvorského a svedka Viktora Macejáka v iných trestných veciach. Obžalovaný Dvorský dnes nezbavil svojho advokáta mlčanlivosti. „Ja by som bol rád, keby mohol vypovedať, lebo tento človek by toho mal veľa povedať, napr. aj na Viktora Macejáka. Ale keď je to takto, tak je to takto,“ poznamenal na súde Piťo.

Fraška na súde s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Genéza prípadu

Proces so 17 obžalovanými sa začal na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v auguste minulého roka. V obžalobe im pripisujú 19 skutkov, vyšetrovací spis obsahuje 21 zväzkov s viac ako sedemtisíc stranami. Prokurátor pripisuje obžalovaným, že najneskôr v roku 2005 založili skupinu piťovci, respektíve v nej pôsobili alebo ju podporovali. Pôsobila v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Šéfom skupiny bol Juraj Ondrejčák alias Piťo a podľa hierarchie niektorí členovia zabezpečovali peniaze z výpalného, predaja drog, iní zas zbrane či výbušné systémy, ďalší robili ochrankárov.

V marci 2011 po konflikte v predajni kebabov v Stupave niektorí členovia napadli a zbili dvojicu mužov za to, že robili problémy v podniku pod ochranou piťovcov. Za robenie problémov jeden člen skupiny žiadal zaplatenie pokuty päťtisíc eur, čo sa napokon nestalo. Členovia skupiny si údajne vytypovali erotické priváty a od žien žiadali peniaze za poskytovanie ochrany. Piťovi údajne strážnik jeho domu zaobstarával marihuanu, mal ju v strážnici pri dome. Aj ďalší členovia skupiny podľa prokuratúry zabezpečovali drogy – kokaín, pervitín a metamfetamín a ďalej ho predávali.

Fraška na súde s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Podľa žalobcu na príkaz Ondrejčáka zariadili ďalší obžalovaní koncom marca 2010 v Trnave výbuch vozidla BMW a rodinného domu Róberta Trajkova. Počas tej istej noci údajne podpálili ďalšie auto, ktoré patrilo jeho spolupracovníkovi. Trajkovo meno figuruje v medializovaných mafiánskych zoznamoch v skupine nazývanej sýkorovci. Nálože aj s rozbuškami podľa vyšetrovateľov zabezpečil Piťo. Vraj chcel, aby všetko zapálili naraz ako značku piťovcov. Podobne skúsili zapáliť aj iné auto. Motívom bola napríklad údajná pokuta za poškodenie dverí v podniku, kde majiteľ platil piťovcom výpalné. Pripisujú im aj zapálenie predajne kebabu, čím chceli majiteľov donútiť k plateniu výpalného. K plateniu výpalného údajne donútili aj majiteľa požičovne náradia a dvaja členovia vraj podpálili aj prevádzku letného grilu v Hlohovci. Majiteľ potom súhlasil s platením výpalného.

Na súde už vypovedali na predchádzajúcich pojednávaniach Juraj Ondrejčák aj ďalší obžalovaní. Ondrejčák sa ohradil voči tvrdeniu obžaloby, že by bol šéfom skupiny piťovci, spochybňoval aj výpovede hlavného svedka kauzy.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu