Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Definitívny trest hokejistovi (20) za kopanec policajtke: Pykať bude ako vrah!

Talentovaný hokejista pre nerozvážnosť skončil v base
Talentovaný hokejista pre nerozvážnosť skončil v base (Zdroj: Facebook,hracskekarty.cz)

TRENČÍN - Prípad mladého hokejistu Fera Kolena (20), ktorého prísny trest za útok na policajtku pred rokom spustil vlnu kritiky, je definitívne na konci. Krajský súd v Trenčíne síce jeho trest znížil z pôvodných 11,5 roka na 8, stále sa však pohybuje vo výškach v mnohých prípadoch udelených za vraždu. Prečítajte si chronológiu prípadu hokejistu od osudného dňa pred barom až po právoplatný rozsudok.

Nádejnému 21-ročnému hokejistovi Františkovi Kolenovi dnes znížil krajský súd trest z pôvodných takmer 12 rokov na osem. Okresný súd v Považskej Bystrici ho v októbri minulého roka uznal vinným z trestných činov výtržníctva a napadnutia verejného činiteľa a uložil mu úhrnný trest 11 rokov a sedem mesiacov. Policajtke, ktorú kopol do kolena, mal navyše zaplatiť škodu 3 260 eur. Na mieste sa odvolal. Dnes mu krajský súd trest znížil na osem rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia, výrok o škode však potvrdil. Rozsudok je právoplatný.

Súd trest znížil aj pre nález Ústavného súdu SR, ktorý zmenil aspiračnú zásadu. Podľa tej sa pôvodne sprísňovala dolná hranica trestnej sadzby pri dvoch a viac trestných činoch, pričom aspoň jeden z nich bol zločin.

Koleno na dnešnom pojednávaní chýbal. Jeho obhajca Marcel Péli to ospravedlňoval jeho zlým psychickým stavom. „Je to veľké sklamanie, mysleli sme si aj ja, aj klient, že ten trest bude podstatne nižší. Takýto vysoký trest nikomu neprospeje,“ povedal obhajca po vynesení rozsudku.

Chronológia prípadu Františka Kolena

26. december 2011 -  Hokejový talent František Koleno sa podľa obžaloby opil a vyvolal hádku pred barom v Považskej Bystrici, kde mal zbiť dvoch mladíkov a verbálne zaútočiť na zasahujúcich policajtov. Keď mu potom chcela policajtka Katarína Ž. nasadiť putá, z celej sily ju kopol do kolena, pričom jej zlomil nohu. Mala natiahnutý vnútorný väz a zlomeninu ihlice.

28. december 2011 - František bol obvinený z prečinu výtržníctva a zločinu útoku na verejného činiteľa, za čo mu hrozilo osem rokov za mrežami.

13. september 2012 - Na hlavnom pojednávaní Okresného súdu v Považskej Bystrici si vypočul obžalobu z útoku na verejného činiteľa a výtržníctva.

23. október 2012 - Okresný súd v Považskej Bystrici mu za napadnutie policajtky naparil 11 rokov a 7 mesiacov väzenia, voči ktorým sa jeho obhajca Marcel Péli na mieste odvolal. Vysoký trest spustil medzi verejnosťou obrovskú vlnu kritiky a vyvolal diskusie o jeho primeranosti.

19. február 2013 - Krajský súd Trenčín pojednával o Kolenovom odvolaní.

12. novembra 2013 - Padol definitívny verdikt. Krajský súd v Trenčíne zrušil pôvodný rozsudok a Kolenovi znížil trest na 8 rokov. Mladý hokejista sa pre zlý psychický stav na pojednávaní nezúčastnil. Rozsudok je právoplatný.

Najznámejšie prípady odsúdených za smrť človeka a ich tresty (niektoré rozsudky nie sú právoplatné):

Asistent trénera HK Považská Bystrica – Marcel Hanzal (36) koncom augusta 2006 sadol za volant opitý a havaroval. Pri nehode zahynul jeho spoluhráč Štefan Blaho (†21). Asistenta vtedy za smrť spolujazdca odsúdili na štyri roky. Po odpykaní polovice trestu sa dostal na slobodu.

Moderátor Rastislav Žitný (34) – Ostro sledovaný prípad markizáckeho moderátora sa ťahal niekoľko rokov. Pri nehode z leta 2008 medzi obcami Rohožník a Kuchyňa zrazil vo vysokej rýchlosti dvoch cyklistov. Silný náraz neprežil len 5-ročný Tomáško Žilavý. Pôvodne mu súd vyrubil 2,5-ročný trest, po Žitného odvolaní ho znížil na 2 roky, ktoré si od apríla 2012 odpykáva.

Košický hokejista Ladislav Ščurko (26) – Pred troma rokmi ho zatkli pre podozrenie z vraždy bývalého hokejového rozhodcu Marka Liptaja (†28). K vražde sa najprv priznal, neskôr vinu poprel. V júli bol odsúdený na 8 rokov nepodmienečne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu