Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Policajný agent vypovedal o spolupráci podsvetia s ministerstvom vnútra pod prísahou: Toto je dôkaz!

Jozef Drag Zobraziť galériu (4)
Jozef Drag (Zdroj: Foto: Norbert Grosz/Plus 7 dní)

BRATISLAVA - O šokujúcom podozrení sa doteraz hovorilo iba potichu. Slovenská mafia je úzko prepojená na vrcholových predstaviteľov politiky. Takéto obvinenie prišlo z úst opozície na súčasné vedenie Ministerstva vnútra SR. Neuveriteľné je, že dokonca tieto špičky mali špinavými peniazmi, získanými z podsvetia, uplácať ďalších mafiánov. Ministerstvo vnútra všetko popiera. Redakcia Topky.sk má však k dispozícii výpoveď, ktorá dokazuje, že to naozaj tak mohlo byť!

Ľubomír Galko zo SaS včera inicioval mimoriadnu schôdzu Výboru pre obranu a bezpečnosť, z toho dôvodu, že minulý týždeň sa v Plus 7 dní objavili šokujúce informácie o prepojení politikov na mafiu, konkrétne ide o prípad Jozefa Draga. Podľa týždenníka bol Drag prijatý ako šesťnásobný recidivista, ako člen podsvetia, ako člen organizovaného zločinu do štruktúr polície. Opozícia žiada zvolať mimoriadne rokovanie bezpečnostného výboru, ak sa predchádzajúce tvrdenia potvrdia, Robert Kaliňák by mal podľa Galka odísť z ministerstva vnútra.

Galko s opozičnými kolegami žiada predvolať na výbor ministra, prezidenta policajného zboru Tibora Gašpara, šéfa inšpekcie ministerstva vnútra Ivana Ševčíka a tiež ministrovho poradcu Ľubomíra Minicha. Predseda výboru Jaroslav Baška je povinný rokovanie výboru na žiadosť tretiny jeho členov zvolať do siedmich dní.

Minister vnútra Robert Kaliňák sa zatiaľ k prípadu nevyjadril a podľa Galka strká hlavu do piesku. „Prienik organizovaného zločinu do policajného zboru je neprijateľný. Som šokovaný, že funkcionári polície a ministerstva nepodali pre obvinenia trestné oznámenia,“ povedal podpredseda SaS. Ak Kaliňák informácie nevysvetlí pred členmi výboru, Galko chce, aby ich vysvetľoval poslancom parlamentu.

Dragove výpovede zo súdu

Kaliňák zatiaľ podľa týždenníka informácie o tom, že by prijal Draga do ozbrojeného zboru odmieta. Drag však tvrdí opak: „Stretli sme sa v konšpiračnom byte, podali sme si ruky a on povedal, že ma víta v Policajnom zbore,“ uviedol Drag pre týždenník. V jeho prospech však hovorí i výpis z poisťovne. Uvádza sa v ňom, že Jozefa Kovačoviča, čo bolo Dragovo krycie meno, zamestnávalo ministerstvo vnútra. Mesačne teda za Draga uhrádzali odvody do poisťovne, ako za riadneho zamestnanca štátu.

Zaujímavé je, že celej vzniknnutej situácii nahráva spis, v ktorom sú konkrétne opísané činnosti a pracovné zaradenie Draga. Redakcii Topky.sk sa k tomuto spisu podarilo dostať. Ide o Dragove výpovede pod prísahou, ktoré odzneli na súde. Drag vystupuje ako korunný svedok polície proti pozemkovej mafii, práve preto musí vypovedať pravdu. Keby klamal môže byť postihnuteľný a mohol by za to skončiť v base. Mohli by ho stíhať za krivú výpoveď. Tí,  ktorých sa to týka, ak by klamal, by mohli na neho podať trestné oznámenie. Nestalo sa tak.

Dragove výpovede
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: topky)

Drag sa dvadsať rokov pohyboval v mafiánskom prostredí. Páchal trestnú činnosť a takto sa obohacoval. Ako sa vyjadril pre týždenník: „Chcel som skončiť s týmto životom a zrazu prišla ponuka od štátu. Dostal som možnosť odtrhnúť sa od podsvetia a byť štátu prospešný.“ Ďalej uvádza, že policajní funkcionári o ňom veľa vedeli, a preto mu dali na výber. Buď pôjde späť do šuplíka, alebo bude pracovať pre nich.

Dragove výpovede
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: topky)

Drag sa rozhodol. Ďalej sa pohyboval v mafiánskych kruhoch a takto páchal trestnú činnosť v oblasti pozemkovej mafie a kšeftov s pozemkami. Čierne peniaze plynuli z predaja drog, áut a prostitúcie. Peniaze, ktoré zarobil špinavým spôsobom, odovzdával špičkám policajného zboru. Zarážajúca a šokujúca je informácia, že tieto peniaze najvyšší policajní funkcionári použili na financovanie ďalších mafiánov. K odovzdávaniu špinavých peňazí malo dochádzať v konšpiračnom byte. Ako ďalej Drag uvádza vo svojej výpovedi na súde: „Popri hlásení, ktoré som vykonával svojim nadriadeným z PZ, som zároveň aj odovzdával tieto získané prostriedky. Tie sme sústreďovali na predmetných bytoch, ktoré slúžili ako kancelárie, kde sa viedla presná evidencia, za ktorý skutok som akú finančnú hotovosť dostal, a keď bolo potrebné napr. niečo zaplatiť alebo sa podieľať na spolufinancovaní.“

Dragove výpovede
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: topky)

Ako príklad prepojenosti mafiánskeho prostredia na policajné zložky uviedol Drag pre týždenník príklad. „Šéf vyšetrovacieho tímu odhaľujúceho vraždy spáchané černákovcami, dostával informácie o Černákovi na zlatom podnose od Mella. My sme Mella chodili sponzorovať do Maďarska. Mňa štát vyslal za Karolom Mellom odniesť mu päťstotisíc korún. Šiel som na colnicu, vymenil koruny za forinty a Mellovi ich dal za to, že poskytoval informácie do Banskej Bystrice. Tak hnusne to funguje,“ tvrdí Drag.

Na veľké počudovanie sa však Drag ocitol za mrežami, prokuratúra ho postavila pred súd ako hlavného organizátora pozemkovej mafie. „Bol som vo väzbe za niečo, čo som pokladal za legitímnu činnosť pre štát, bol som tam za niečo, za čo ma štát dlhodobo a vysoko platil, odmeňoval, zaškoľoval,“ uviedol Drag vo svojej výpovedi pod prísahou na súde.

Teraz sú proti nemu všetci. Mafiáni, že na nich donášal, vysokí politickí funkcionári, že na nich donáša.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu